Intryck: MB-AMG GLC 43 – Skönsjungande glädjespridare

Det var två grå vintermånader av väntan och längtan innan det äntligen blev dags att stiga upp i ottan för att resa till Hufvudstaden. Långfärdsbuss i 2,5 timmar. Pendeltåg en kvart och en taxi genom ösregnet sista biten innan nycklarna till en Mercedes-AMG GLC 43 Coupé hamnade i min ficka.

Utanför Mercedes i Akalla stod en vit och en grå GLC Coupé. Kors i taket, den vita var bilen jag skulle låna. Rakt framifrån inget som avslöjade vad som doldes under motorhuven. AMG Exterior Line fanns ju dessutom på den GLC 250d jag rattade en vecka i oktober 2016.

Det var först när jag öppnade förardörren som det stod klart att den här bilen inte hade en ”ekonomisk” motor. Röda dekorsömmar på dörrsidorna, på instrumentpanelen och på sätena samt på backstöden. Röda bälten och en skärm som hälsade välkommen med texten A M G.

Jag hade, precis som du förmodligen, kollat alla reviews på YouTube flera gånger om. Jag hade lyssnat på exhaust-klippen och suktat i mitt sinne efter att få uppleva allt detta själv.

Läs SUV-testet av Mercedes-AMG GLC 43 Coupé →

Nu var det dags: Sport+ valdes i Dynamic Select och jag tryckte på startknappen. Bilen ruskade igång och avgasljudet var en mix av råhet och muller. Ett dovt muller som gav en hint om bilens resurser.

Första gången körde jag iväg i automatläget, tryckte till och vips var jag uppe i lagliga 70 km/h. Mäktigt. Den stenhårda fjädringen lyckades jag trycka bort efter en stund. Första gången blev det bara för mycket.

Nu några dagar in i testet har jag funnit att den bästa inställningen är Sport+ i kombination med manuell växling och fjädringen i Comfort-läget. Det är sällan som jag saknat hård sportfjädring. Bilen är tillräckligt stötig ändå eftersom hjulen är 21 tum stora (255/40 fram och 285/35 bak).

Första intrycket är att bilen har en enorm pondus. Det här är inte en bil för dig som vill vara diskret. Fastän du väljer Comfort-läget låter det lite extra från avgasutblåsen.

Vit bil med svarta/silver-fälgar, det går inte att gömma sig. Lika bra att bjuda omgivningen på vad de vill höra. När jag bjöd på en fullgas-acceleration från stillastående skrek alla åkande så högt att motorn inte hördes. När din fru accepterar omvägar bara för att få varva motorn har du gjort rätt val.

När jag backade ut från garaget en kväll, grannen skulle få åka med en sväng, stod där tre coola killar som ville fota varandra vid ratten och snacka Mercedes. Bilen sprider glädje och väcker stort intresse. Kan tänka mig att detta skiljer sig åt beroende på var du bor, inte så många vid t.ex. Hagby återvinningscentral nära Täby som bryr sig?

Första intrycket är även att bilen är fullt tillräcklig för dig med familj. Vi har åkt några turer hela familjen och visst är det proppfullt i lastutrymmet när barnvagnen ska med.

Något minus med bilen? Tja, testförbrukningen ligger just nu 1,3 liter per mil. Det är redigt mycket, särskilt om du betänker att du får liknande prestanda med en GLC 350d (100 färre hästar, 100 mer i vridmoment). Fast när du kör en diesel går du miste om skönsången på de höga varvtalen.

Våren 2017 publiceras fler artiklar om Mercedes-AMG GLC 43 Coupé.