Fem smarta funktioner i nya Mercedes GLE

Visst är det jobbigt att sträcka sig åt höger till passagerarsätet för att finna något, bara för att inse att du kör bil på natten och det är mörkt i kupén. Du fumlar i mörket och river ner eftersökt grej på golvet.

Kör du nya GLE känner en sensor av att du som förare flyttar din arm åt höger och tänder en liten lampa under backspegeln, så att du kan se vad du önskar finna.

När du kör på kurvig väg kränger karossen. Du kämpar med ratten för att hålla bilen på vägen. Kör du nya GLE får du hjälp av bilen i upp till tre graders lutning. Bilen lutar åt samma håll som du styr, likt en motorcyklist gör i kurvor.

Om du kört fast i djup snö eller sand kan nya GLE:s avancerade luftfjädring E-Active Body Control ”hoppa” för att du i sakta framfart ska kunna bygga upp t.ex. snö under hjulen istället för att hjulet ska gräva ner sig än mer.

E-Active-fjädringen anpassas dessutom utifrån data som en kamera fram på bilen samlar in. När kameran noterar t.ex. ett potthål längre fram och det görs en bedömning att du kommer att köra ner i hålet, anpassar sig luftfjädringen inför att du kör ner i hålet, för att ge dig som resenär bästa komforten möjlig.

Förarassistans-paketet Active Stop-and-Go låter dig som förare att låta bli såväl ratt som pedaler i upp till en minut. Ponera att du kör i morgonrusningen. Gasa, bromsa, stå still, gasa, bromsa, stå still. Om vägen och systemet tillåter det kan bilen köra själv under sådana förhållanden. Bilen stannar automatiskt bakom bilen framför och när bilen framför börjar köra rullar din nya GLE iväg utan att du rör gaspedalen eller ratten (filhållningsassistent).

Reservation för att ovanstående beskrivna funktioner ingår i tillvalspaket som kostar extra.