Familjebil: Kia Sorento är den SUV du önskar dig när familjen ska få plats

2016 års Kia Sorento – Familjebil eller inte? Testfamiljen med Björn Sennbrink i spetsen gav sig iväg till IKEA Örebro: Babyskyddet (Akta Graco Logico S HP med tillhörande bas) för 1,5-månadersbebisen sattes i passagerarstolen fram, airbagen stängdes av med bilens nyckel. Bakom föraren placerades snart-fyra-åringen i en bakåtvänd bilbarnstol modell mindre (Britax Two-Way). Bakom den främre passagerarstolen fick 1,5-åringen sitt i sin bakåtvända bilbarnstol. Pappa körde, mamma fick sitta på mittplatsen i andra sätesraden.

Testfamiljen har två barnvagnar. En singelvagn med ligg- eller sittdel och en tvillingvagn, där den senare är bredare såväl uppfälld som ihopfälld. Vi valde att ta med oss tvillingvagnen för att utmana lastutrymmet i SUV:en. Det hade utan vidare gått in två sådana vagnar med en uppsättning ligg- och sittdel.

Tvillingvagnen placerades på tvären, med kortsidorna mot ryggstödet för andra sätesraden och mot bakluckan. Det gav mest plats på sidan om den ihopfällda vagnen. Med denna placering fanns det lika mycket utrymme till på sidan om vagnen, bara stagen som stack ut men som samtidigt skapade hålrum där kassar kunde ställas ner.

Den Kia Sorento som testades hade inte ett galler som skyddar de åkande på andra sätesraden. Ett sådant är ett måste för att kunna nyttja lastutrymmet maximalt. Samtidigt hindrar ett galler all access till tredje sätesraden, en rad som vi aldrig använde eftersom vi har två hårt fastspända bakåtvända bilbarnstolar på bägge ytterplatser (andra sätesraden).

Tredje sätesraden är ett nödsäte som i mitt tycke inte är värt pengarna. Med ryggstöden uppfällda finns visserligen två extra sittplatser men dessa är enbart för små barn. Barnen måste dessutom klättra upp alternativt lyftas in till tredje sätesraden.

Har du en bilbarnstol monterad på höger ytterplats i andra sätesraden blir insteget till tredje sätesraden omöjligt. Väl på plats längst bak har du en sittdyna på tok för nära golvet och ett minimalistiskt utrymme för fötterna. Du sitter dessutom när bakluckan, vad händer vid en påkörning bakifrån?

Tre bra saker med Sorento som familjebil

  1. Fällbart ryggstöd på andra sätesraden. Fyraåringens långa ben kan sträckas ut mer vilket gör längre resor mindre obekväma.
  2. Rymligt intill ratten. Även storväxta förare kan få en bra sittställning, viktigt vid långkörning och trafiksäkert.
  3. Bredd på andra sätesraden. Om du har små barn vet du hur breda bakåtvända bilbarnstolar är. Att få plats mellan dessa är inte helt lätt, dock inga problem i Sorento.

Fyra funktioner som ökar känslan av trygghet

  1. Airbagen för passagerare fram stängs av med nyckel. Att inte ha den funktionen 2015 är skamligt.
  2. Fem stjärnor i krocktesterna hos Euro NCAP. Endast framåtvända barn i treårsåldern får lida vid frontalkrock, nacke och bröst tar största smällen.
  3. ISOFIX-fästen på bägge ytterplatser på andra sätesraden.
  4. Bra runt-omkring-sikt gör att alla resenärer utom de allra minsta ser vad som händer utanför bilen. Tacka de stora fönstren och horisontella nedre fönsterkanterna för det.

Familjebil?
Ja, Kia Sorento är en riktigt bra familjebil. När barnen vuxit ur sina bilbarnstolar kan de glädjas åt värme i sittdynan på andra sätesraden. Vill de åka på tredje sätesraden har de ett eget fläktreglage. Laddning av mobila enheter kan ske i andra sätesraden och alla prylar får plats tack vare det stora lastutrymmet. Kia Sorento är storleksmässigt i par med förra generationen av Volvo XC90, Kian är något lägre och något kortare men ser samtidigt mer strömlinjeformad ut. Volvo XC90 ser ut som en låda som någon hängt en ryggsäck på.