Ska du byta bil? Du har väl övervägt en SUV denna gång? Fem bra anledningar till varför en SUV är bättre än en vanlig personbil

När det är dags att byta bil kommer många bilägare att köpa samma märke igen. En del byter bil och byter samtidigt bilmärke eftersom de vill prova något nytt. Somliga byter inte bara bil, bilmärke utan även biltyp. Här ska du få lära dig varför du ska välja en SUV.

1) SUV:ar är generellt sett säkra att krocka med
Undvik lågprismärkena och du kommer att finna många modeller med fem stjärnor i krocktesterna hos Euro NCAP. Toyota RAV4 av 2013 års modell eller senare har t.ex. fem stjärnor. Före 2009 har samma SUV-modell bara fyra stjärnor. Gör en sökning efter din bilmodell på www.euroncap.com/sv

För dig som vill vara på den säkra sidan, välj en stor-SUV. Här talar vi Volvo XC90, Audi Q7, BMW X5 och liknande. För dig som bara tänkt krocka med mindre bilar rekommenderas amerikanska bamse-SUV:ar såsom Ford Expedition, Chevrolet Tahoe och Lincoln Navigator. De senare är dock tämligen törstiga på bensin och aningen svåra att parkera inom det svenska vägnätet. Fast du åker skönt och få andra bilister har en större bil än dig. Kungligt!

2) Du sitter högre upp än i personbilar
De senaste årens kompakt-SUV:ar bjuder på en smärre höjning av din sittposition jämfört med en vanlig personbil. Om du köper en stor-SUV eller en bamse-SUV kommer du upp mer än de få centimeter som kompakt-SUV:arna ger dig.

En stor fördel med att sitta högre är att du kan se ovanför många andra bilar. Det är guld värt på parkeringsplatsen utanför stormarknaden en lördag. Även på landsväg är det bra att kunna se långt. Det känns dessutom väldigt bra att sitta en bit upp. Alla som varit med om en sidokrock förstår detta.

Den största fördelen med att köpa en kompakt-SUV eller rent av en mini-SUV är att in- och utsteget blir lättare. Kombinera det med skinnklädsel och även personer med dåliga knän kommer att ha lätt att förflytta sig in och ut ur bilen.

3) Bilen är mer användbar än en vanlig personbil
Om du inte köper en fejk-SUV så kan du använda din bil som dragbil för hästsläp, husvagn och vanligt släp. Bilens förbättrade markfrigång och grövre däck gör att du kan köra fram till stallet, ut i skogen med husvagnen och backa fram till sommarstuga med släpet även om underlaget inte alltid är optimalt. Köper du en stor SUV får du bra med plats för 5 resande samtidigt som lastutrymmet sväljer det du vill transportera.

4) Du behöver köra i centrala Stockholm på vintern?
Snöröjningen i svenska storstäder har år efter år varit allt annat än bra. Eller så bor du på landsbygden och uppskattar möjligheten att ta dig till jobbet utan att behöva ploga grusvägen först. Du är rent av jägare och vill ta dig så nära terrängen det bara går? Så länge du inte väljer en mini-SUV går detta alldeles utmärkt med de flesta SUV:ar, det är mest en fråga om hur mycket du vågar testa bilen och hur du ska göra för att komma loss när du fastnat. Om du kan undvika att köra fast tack vare att du kör en SUV med AWD så måste det vara smartast.

5) Du vill ha en miljövänlig bil
Lexus var tidiga med hybridteknik i sin SUV och idag erbjuder t.o.m. Porsche en hybridmotor i sin stora Cayenne och Mercedes har flertalet SUV:ar med e-teknik parat med vanliga motorer.

Tiderna förändras och om du går ner i storlekarna finns det eller som kommer det snart mellanklass-SUV:ar med teknik som förr var exklusivt för konceptbilar.

Köper du en crossover finns det små bensinare som i Nissan Qashqai och väjer du en Mitsubishi Outlander finns den idag med hybridteknik.