Varför Hummer H2 är den bästa SUV:en du kan köpa för pengar idag

Hummer H2 börjar bli till åren. Det har gjort att priset på begagnade exemplar letat sig ner under 200-tusen kronor. Du kan rent av hitta exemplar ner mot 150 000 kr. Det är med andra ord nåbart för oss vanliga dödliga att köra den coolaste SUV:en som någonsin rullat på svenska vägar.

Hummer H2 är som du förmodligen vet en uppföljare till den militäriskt inspirerade Hummer H1, som i sin tur byggde på M998 Humvee som USA:s militär använde. H2:an är byggd på GMT800-plattformen, samma som bl.a. Chevrolet Suburban och pickupen Silverado. All fakta om konstruktionen finner du på Wikipedia.

Under huven ruvar en enorm V8 på sex till 6,2 liter beroende på årsmodell. Effektuttaget började på 320 hk för de första årsmodellerna, ökade till 330 hk fr.o.m. 2004 års modell och ökade till 398 hk 2008-2009 innan bilen slutade tillverkas. Fyrstegad eller sexstegad automatisk växellåda erbjöds nybilsköpare.

Att äga en Hummer H2 innebär att du är fullt medveten om att du inte köpt en miljöbil. Tack vare, eller på grund av, bilens höga vikt behövde inte tillverkaren rapportera in förbrukningen i USA. Flertalet motortidningar har dock rapporterat att bilen drar ca två liter bensin per mil, enligt Wikipedia.

Hummer H2

Hummer H2

En ägare som hörde av sig till SUVTEST berättade att hans H2:a snittade på 1,75 liter per mil, med en förbrukning på motorväg om ca 1,3 liter per mil. Huruvida det är sant för alla Hummer H2 i Sverige låter vi vara osagt. Det troliga är att din användning av din bil skiljer sig åt från hur andra kör sina bilar och därmed kan förbrukningen skilja sig åt. Fast helt orimligt är det såklart inte.

Tre anledningar till varför Hummer H2 är den bästa SUV:en

  1. Kompetent – Det är byggd på en rejäl plattform avsedd för hög vikt, du lär inte knäcka den i första taget och du lär heller inte fastna i snön, leran eller vilket mjukt underlag som helst som du du utsätter bilen för. H2 är helt enkelt oerhört kompetent i den meningen att den talar till behovet av mångsidighet.
  2. Storlek – Det finns väl inget värre än en pellejönsbil med tre cylindrar, byggt för optimal förbrukning och som framförs av svaga individer? Nej! Stort ska det vara! När du äger en Hummer H2 är du kung på vägen! Bilen blir som en förlängning av din personlighet! Ingen kommer att bråka med dig i trafiken för du kör den största bilen! Notera ironin på den här punkten…även om det är sant att ingen förmodligen ger sig i kast med att trängas med en H2:a.
  3. Priset/Andrahandsvärde – Du får mycket bil för pengarna. Å andra sidan får du mycket pengar om du säljer. Värdefallet var som brukligt störst de första åren. Nu har Hummer H2 stabiliserat sig på mellan 150 000 och 200 000 kr. Det är riktigt låg värdeminskning. Här i Sverige beror det sannolikt på det skrala utbudet av begagnade H2, endast 13 bilar till salu just nu. Du måste åka till USA om du vill komma ner i pris och smaka på det bredare utbudet (CarGurus.com listar 1200+ st Hummer H2 med priser från ca 7000 dollar).

LÄSTIPS: 6 anledningar till varför du inte ska köpa en H2 →