2018 Toyota RAV4 Hybrid

Toyotas populära kompakt-SUV begåvades under 2016 med en hybridmotor – Toyota RAV4 Hybrid. Detta skedde samtidigt som en facelift presenterades, vilket gett RAV4 välbehövliga nya designelement, en mer stilren front och modern akter.

Toyota RAV4 Hybrid – Exteriör

Den nya fronten är iögonfallande och i linje med resten av modellprogrammet i Toyota-familjen. Grill saknas, istället går en svart strimma mellan lyktorna och förbi den blåskimmrande Toyota-loggan. Urgröpningarna för dimljusen har vi tidigare sett på Lexus NX, här något mer rundare i formen. Söker du vassare design väljer du Lexus.

2016-toyota-rav4-hybrid-tail-lights

De nya baklyktorna är ett stort lyft jämfört med 2013+ års modell. Nu är det svepande LED-armatur som gäller och det gör att Toyota RAV4 Hybrid inte ser så tvärt avhuggen ut som tidigare.

LÄSTIPS: 45 mils långkörning med en sprillans ny Toyota RAV4 Hybrid!

Toyota RAV4 Hybrid – Interiör

Invändigt lägger vi märke till att ansiktslyftningen på Toyota RAV4 Hybrid gjort att det finns en ny skärm mellan hastighets- och varvräknare. Tyvärr har Toyota valt att fortsätta med gamla knappar för elhissar och elspeglar.

2016_Toyota_RAV4_Hybrid_Interior

Det hade annars varit klädsamt att fasa ut dessa. Bortsett från det fortsätter RAV4:s kupé att vara välbyggd. Tacksamt med manuell handbroms istället för de elektriska varianterna som många bilmodeller har idag.

Toyota RAV4 Hybrid – Teknik

Den stora nyheten ligger alltså i att RAV4 kan köpas med hybridmotor. Maj/juni 2016 är grundpriset 324 900 kr för Hybrid Active. Steget upp till Executive-modellen är modesta 34 000 kr, sannolikt värt pengarna med tanke på att välutrustade bilar tenderar att betinga ett högre andrahandsvärde. Hellre för mycket utrustning än för lite.

2016-toyota-rav4-hybrid-engine

Hybridmotorn i RAV4 ger ifrån sig 197 hk som skickas ner till alla fyra hjulen via en steglös CVT-växellåda. Detta är dock ingen racerbil, CVT-lådorna i Toyota hos RAV4 och t.ex. Avensis är sävliga. Ge full gas och du vill ta fram skämskudden, det råmar högt men händer inte så mycket. Bensinmotorn i RAV4 Hybrid på 2,5 liter ger 155 hk, övrig effekt kommer via två elmotorer, en på vardera axel.

Att köra hybridmodellen av RAV4 är initialt riktigt härligt. Har du aldrig kört hybrid eller elbil tidigare är det riktigt spännande att köra iväg helt ljudlöst. Fast när du trycker till på gasen startas bensinmotorn och allt är som vanligt.

LÄSTIPS: Toyota RAV4 av 2013 års modell med bensinmotor och CVT

Läs svenska SUV-tester av Toyota RAV4

Teknikens Värld, 2016-03-05: Provkörning av Toyota RAV4 2,5 HSD Active
Motorbloggen BytaBil, 2016-04-21: En utmärkt stads-SUV

Kolla på video-reviews av Toyota RAV4

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] placerar sig statusmässigt ovanför de asiatiska modellerna Mazda CX-5, Honda CR-V, Toyota RAV4 m.fl. Tiguan når dock inte upp till premiummodellerna i form av Mercedes GLC och BMW […]

Kommentering är stängd.