250 mil senare – Bensinförbrukningen hos Toyota RAV4 Hybrid

RAV4 Hybrid marknadsförs som bränslesnål. Toyota säger själva att förbrukningen ska ligga på en halvliter per mil eller från 4,9 liter per 100 km. Den knappa halvlitern per mil är mycket långt från vad SUVTEST sett ske efter 250 mils vardagskörning. Samma upplevelse intygas av två läsare, som köpt varsin RAV4 Hybrid och upplever samma sak som undertecknad.

2017/2018 års Toyota RAV4 Hybrid har nu (feb. 2018) körts i ca 250 mil, ett rejält test med andra ord som gjorts möjligt genom att bilen körts i tjänsten flera gånger för långkörning, mestadels på E18 från Örebro och Stockholm samt vice versa + flera dussin mils körning på smala och krokiga landsvägar samt en gnutta mils körning i centrala Stockholm.

Hybrid-driften är mysig men tyvärr inte tillräcklig för att hålla nere bensinförbrukningen. Även när du kör extremt lugnt och smyger igång i korsningar ska du vara glad om du kan köra på el mer än någon kilometer.

Fast å andra sidan kommer du vilja köra med elmotorerna och det går med lite övning att köra lugnare (ja, det går faktiskt att lära sig det) och använda bromsen helt lätt för att ge lite extra laddning av batterierna.

Även på landsväg, när det är plant och du kör 80-90 km/h går det att se hur EV-driften tar över, om än bara för några sekunder. EV-läget aktiveras även snabbt om du motorbromsar i branta nedförsbackar.

Men trots mjuk körning, farthållare, mycket motorbroms och få omkörningar har förbrukningen efter 250 mil inte hamnat under 7.5 liter per 100 km. Då har bilen körts i motorvägshastigheter när det varit -10 till 5 grader utomhus.

Det är en acceptabel förbrukning med tanke på bilens storlek. Men det är oacceptabelt när vi jämför detta med vad reklamen säger. Äger du en RAV4 Hybrid? Maila gärna till hello@bjornsennbrink.se och berätta om hur mycket bensin din bil drar.

RAV4 Hybrid-ägare berättar:

En ägare av en RAV4 Hybrid av 2017 års modell som gått 4200 mil hörde i januari 2019 av sig till SUVTEST. Bilen i fråga körs varje dag mellan Värmdö och Huddinge samt hel del ut i skog och natur på fritiden. Bilen har även körts en del längre sträckor; Värmdö-Hudviksvall, ca 40 mil enkel resa. Förbrukningen sommartid ligger på mellan 0,65 och 0,78 vid arbetspendlingen. På vintern är förbrukningen 0,78-0,9 liter per mil på samma sträcka. Vid långkörning i tempo som andra bilister; 0,8-0,9 liter per mil. Bilägaren överväger att gå tillbaka till Mercedes 220 diesel som snittar 0,48 l/mil.

En ägare av en helt ny RAV4 Hybrid med knappt 270 mil körda hörde i december 2018 av sig till SUVTEST. Bilägaren tycker inte att det är acceptabelt att en bil som marknadsförs dra 0,54 l/mil blandad körning i verkligheten drar 0,84 liter per mil. Ägaren är inte alls nöjd och vill reklamera bilen eftersom han köpte den med avsikten att köra en bil som drar mindre bränsle.