SUVTEST: Mercedes-Benz GLC 250d Coupé

Här på den relativa landsbygden i Örebro väckte Mercedes GLC Coupé väldigt mycket uppmärksamhet under testveckan i oktober 2016. Parkerad nära entrén utanför ICA Maxi i välmående Sörby och blickarna kom som ett brev på posten. Den briljantblå metallic-lacken i kombination med AMG-exteriör och 20-tumsfälgar bidrog säkert till detta – en ny och ovanlig SUV-coupé med maffig framtoning.

Det bestående intrycket efter en vecka med GLC Coupé kan sammanfattas som att den inte gav något intryck. Visst, taklinjen och de enorma hjulen är två saker som sticker ur. Det var kul att dra ifrån vid rödljusen men särskilt rolig att köra, det var den tyvärr inte, trots ställbart chassi. Då var det roligare att köra den större och starkare GLE 400 Coupé i våras även om den drog dubbelt så mycket soppa.

Upp till kamp mot asfalten

Dieselsnurran i 250d ruskar om vid kallstart och återigen känns det paradoxalt att en så cool bil har en dieselmotor. Nästan så att man förväntar sig något värre under motorhuven. Grattis i förskott/efterskott till alla er som köper/köpt Mercedes-AMG 43/63.

Den dieselspis som ska sitta i GLC Coupé är den större 350d. Visserligen bara 258 hk. Men 600 Nm i vridmoment gör dock den här lilla kärran till en raket. Fast ska du ner under 5-sekundersgränsen för 0-100 km/h behövs en GLC 43 eller GLC 63S.

Noll till 100 km/h + moms

GLC 250d är inte direkt slö. Ut ur startgroparna vid rödljuset är det inga som helst problem att komma först. 0-50 km/h går snabbare än du hinner säga ”Mercedes-Benz GLC 250d Coupé 4MATIC”. Detta utan att trampa gaspedalen i botten. Det är nästan så att man skäms lite vid nästa rödljus när de andra kommer ikapp.

Med högerfoten planterad i botten är 250d en besvikelse. Noll till hundra ska gå på 7,6 sekunder. Om du kör med Sport+ inkopplat. Det sker inte alltför ofta. Bilen blir väldigt stötig med Sport Plus aktiverat och nedväxlingarnas mellangas blir bara pinsamma när det är en dieselmotor.

Nej, 250d:s motor (211 hk och 500 Nm) drar du nytta av på landsvägen, vid omkörningar och accelerationerna från stillastående till gångfart (+ moms).

Hög körbarhet är en bra beskrivning av 250d. Särskilt om det svänger lite och du stampar till på gaspedalen. Bilen suger sig tack vare 4MATIC fast i asfalten och det är bara att styra. Att köra forcerat på kurvig landsväg är också underhållande. Det saknas en effekttopp och en råmande diesel är inte så charmig att lyssna till. Det senare kan du enkelt dölja med tillvalet Burmester-stereon på högsta volym.

Strålande utstrålning

En GLC Coupé med AMG Line exteriör är en maffig kärra att vila ögonen på. Det är behagligt att låta blicken svepa ner från det sluttande taket till de breda höfterna och de 285 breda bakdäcken på 20-tumsfälg.

Mercedes-Benz GLC 250d Coupé w. AMG Line Exterior

Grillen har dessutom en slags 3D-effekt. När du står nära får du inte den känslan. Fast på håll ser det ut som att det buktar inåt bakom den massiva Mercedes-stjärnan. Under stjärnan sitter det för övrigt en kamera med vidvinkel, del av 360-graders backkamera-systemet.

Mercedes-Benz GLC 250d Coupé w. AMG Line Exterior

Rakt i profil är det en stilren bil du beskådar. Takets lutning ser mer naturligt ut än på den större GLE Coupé. För att inte tala om BMW X4 som bara ser konstig ut. Längst bak kan du ana att det finns en liten vingformation inbyggd i bakluckan. En större vinge där skulle inte alls se konstigt ut.

Mercedes-Benz GLC 250d Coupé w. AMG Line Exterior

Det är bara när du kommer riktigt nära bilen som AMG Line-exteriören upplevs som påklistrad. Det som ser ut som luftintag på frontspoilerns ytterkanter, vilket är fejk. Avgasutblåsen bak är fejk. Och varför finns det bara skärmbreddare runt de bakre hjulhusen?

När GLC 220d med vanliga SUV-karossen testades vintern 2015 var den bilen utrustad med originalutseendet. standardlooken. Det kändes grått, den var alldeles för mjuk i framtoningen och särskilt mycket SUV såg det inte ut att vara. Inte ens med bilen närmast dränkt i lera som efter en skogstur (aprilväder + körning på blöt grusväg).

Faktum är att om du bara kollar på fronten är det lätt att missta en standard-GLC för en GLA, mini-SUV:en som provkördes i augusti 2014.

GLC eller GLA?
GLC eller GLA?

En sak att nämna i sammanhanget är att bakljusen ser ut att lysa skarpare längst in. Det gör de inte. Rakt bakifrån kan du ana detta och på vissa bilder ser det konstigt ut. LED-slingorna sitter tätare längre in, säkert bidragande. Förhoppningsvis något Mercedes korrigerar på sikt. Det stör harmonin i baklyktorna.

Relativt komfortabel

Jämfört med en vanlig GLC utan luftfjädring är GLC Coupé (med luftfjädring) mycket bättre på att svälja gupp, broskarvar och dålig asfalt.

Detta tills du sätter dig i en GLE med luftfjädring och samma storlek på hjulen. Då smäller det till mer än vad som känns rimligt för den prisklassen.

Detta tills du sätter dig i en GLS och i Comfort-läget glömmer bort att du färdas på marken.

Korrigeringsbart temperament

Hos Mercedes heter körprogramsväljaren Dynamic Select. Det finns som tillval för bilar med eller utan luftfjädring. Välj om möjligt en bil där du kan justera fjädringen med Dynamic Select. Körning på kurvig väg blir så mycket trevligare med en hårdare sättning.

Prisbild

Mercedes GLC Coupé känns just nu (oktober 2016) som det enda rätta valet i sökandet efter en coupé-SUV. X4:an är som sagt gammalmodig i jämförelse och Mercedes har en aggressiv prispolitik som står sig mot både BMW och Audi (som är en Volkswagen, som är en SEAT, som är en Skoda etc).

Nybilspriset för MB GLC Coupé med 4MATIC-fyrhjulsdrift och 220d-motorn är knappt 450 000 kr. En BMW X4 xDrive20d med automat kostar en femtusing mindre i grundutförandet. Testbilen (250d) kostar i grunden ca 482 000 kr. För att få en liknande bil som testbilen behöver du addera utrustning för ytterligare ca 160 000 kr. Mycket pengar och dyrare än t.ex. en större Volvo XC90 D5 AWD i grundutförande.

Sammanfattning

  • Mercedes-Benz GLC 250d Coupé 4MATIC är just nu en kaxig liten rackare för dig som uppskattar ögongodis. Bilen passar dig som suktar efter en SUV-coupé och tycker att GLE Coupé är alltför grotesk.
  • Vill du bräcka din kollegas X6:a gäller GLE och såklart med AMG-motor. Vill du inte sticka ut fullt så mycket är GLC Coupé värd att kika närmare på.
  • Det här testet sträckte sig över 104 mil med ca 75% landsvägskörning. Resterande körning företogs i stadstrafik och så lite grusväg också. Överlag kändes bilen mest lagom för landsvägen.
  • Bilen är nästan två meter bred och det märktes med all sköns tydlighet på Essingeleden söderut en lördag. Bredden gjorde också att parkeringen i testgaraget med sin smala port gjorde att parkeringsvarnarna pep frenetiskt.
  • GLC 250d Coupé är som helhet en mycket bra bil. Ja, den kostar mycket pengar. Men du får en Mercedes-Benz för pengarna, välbyggd och relativt ekonomisk (låg förbrukning).
  • Bilen rymmer fem resande varav tre i bilbarnstolar. Minus för det höga golvet i lastutrymmet och för det taffliga utförandet med avgaspiporna som bara är dekor.
  • Plus för förbrukningen. Minus för att motorn saknade en edge. 211 hk borde märkas mer än så här. Ett sista plus för det kraftiga vridmomentet.