Byta till vinterdäck på SUV

Vinterdäck till SUV

Sommaren är slut. Löven på träden skiftar från grönt till gult. Vägbanorna blir mörkare och sommarens mjuka ljus ersätts av mörker. Det tar några månader till och sen är vägbanorna vita av snö eller is.

Kör du i Norrland hela året vet du att vägbanorna kommer att ha samma underlag. Kör du i Stockholm kommer du att köra på vintertorrt underlag, genom slask, över moddsträngar eller genom decimeter djup snö. Kör du i södra delen av Sverige bjuds du på skiftande väglag och iskalla vindar som polerar vägbanorna på de skånska slätterna.

23 oktober 2010 kom Kung Bore på besök i Stockholms-regionen. Många bilister körde fortfarande med sommarsulorna på. Resultatet blev mängder med avåkningar. Bussarna i Nacka och Värmdö ställdes in. Var smart, köp dina vinterdäck redan nu innan köerna växer hos däckverkstäderna.

Bästa vinterdäck till en SUV?
Det beror på var du ska köra. Om du finner att alla vägar du kör på är helt snöbefriade och du i yttersta undantagsfall ska köra på snö eller is, välj friktionsdäck (odubbade). Tänk på att friktionsdäck för SUV:ar är hårdare än friktionsdäck till personbilar. Hårdare däck betyder att snögreppet och greppet på is är sämre, än med mjukare däck.

Ska du köra yrkestrafik där framkomlighet är superviktigt och där ett stillastående fordon kostar pengar, köp dubbdäck. Ja de bullrar mer och kör du i stan kanske du undrar varför du valde dubb. Men när du får en körning ut på landet, du kör kanske rent av bara på landsbygden, då behöver du bra grepp mot vägytan.

Året-runt-däck kan du köra på om du vill. Det är ett budgetalternativ och fungerar kanske för en del. Ett däck som kan köras året om kan dock inte prestera till 100% om det ska fungera i alla väderlekar. Det måste kompromissas för att fungera okej för det mesta. Somliga anser att det räcker gott, good enough så att säga.

Andra skulle påstå att det är rent dårskap att inte köra på däck som är framtagna speciellt för vinterväglag. På sommaren är det en annan fem, där vattenplaning är det värsta som kan hända. På vintern kan det räcka med en missad vridning av ratten, en stöt mot en iskant och så sitter du där intill lyktstolpen.

SUV-tips: Vinterdäck
Den mest lästa artikeln på SUVTEST.se under 2014 är den om Mitsubishi Outlander. Utifrån det väljs den bilen ut som testexemplar att finna vinterdäck till. Gummihuset tjänar som kunskapskälla och efter inmatning av registreringsnumret för Mitsubishin ges följande erbjudanden:

SUVTEST.se - Vinterdäck

SUVTEST.se – Vinterdäck

Vad säger lagen?
Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag. Det är polisen som avgör om vinterväglag råder. Mönsterdjupet på däcken ska vara minst 3 millimeter när det är vinterväglag.