Vad är en SUV?

Svar på frågan om vad en SUV är

Terrängbilar har funnits i decennier och SUV:ar av idag är ofta mer komfortabla och rikligare utrustade än rena terrängbilar såsom Land Rover Defender, Jeep Wrangler eller Toyota Landcruiser.

SUV är en akronym för Sport Utility Vehicle…

…ett fordon för sportiga aktiviteter eller ett fordon för att komma till platser där aktiva upplevelser äger rum. Inte sällan handlar det om grusvägar, skogsvägar eller passager i skogen där det krävs en SUV för att kunna köra hela vägen fram.

Jeep Wrangler är en SUV

Negativ klang om biltypen

En missvisande beskrivning av vad SUV är på svenska är det av Wikipedia använda ordet “stadsjeep“. Det är ett negativt ord om biltypen och stadsjeep syftar på fordon som är byggda för offroadkörning fast de körs oftast i stadstrafik. Inte sällan målas en bild upp av ägaren om att han eller hon vill framstå som annorlunda, udda eller äventyrslysten. En SUV fungerar dock idag lika bra i stadstrafik som på landsvägen eller på skogsvägar.

Lite eller mycket större

En SUV är ofta högre än vanliga personbilar. Karossen kan vara både stor och liten. Utmärkande för en SUV är dess förhöjda kaross och att bilen ofta rullar på större hjul. De senaste åren har dock segmentet med crossovers suddat ut gränsen mellan en personbil och en SUV. Crossovers benämns även som mini-SUV:ar (icke att blanda ihop med SUV:ar från bilmärket MINI).

En SUV kan vara en bil som bygger på en pickupplattform där Chevrolet Tahoe och Suburban är som familjebilsversioner av Silverado-pickupen. En SUV kan dessutom vara sin egen från början där t.ex. Jeep Wrangler genom åren blivit mer och mer komfortbetongad, utan att tappa sin förmåga att köras på Klippiga bergen (i USA).

chevrolet-tahoe-672x252

Hög prestanda (ibland)

De flesta stora biltillverkare av idag har minst en SUV i sitt modellprogram. En del har flera stycken i olika storlekar och det finns idag SUV:ar med rena sportbilsprestanda: BMW X5M, Mercedes GLE 63 AMG, Porsche Cayenne Turbo och Jeep Grand Cherokee SRT8 är några supersnabba och samtidigt stora SUV:ar.

SUV-begreppet har de senaste 10-15 åren misshandlats hårt, särskilt i Europa där höga bränslepriser inte gjort det lönsamt att sälja riktiga SUV:ar i stor utsträckning. Lösningen blev att bygga bilar som såg ut att vara terrängdugliga när de på sin höjd tar sig uppför en sönderspolad grusväg. Volvo XC70 är ett bra svenskt exempel på en bil som med lite teknik och mycket plast berättar för omvärlden att den är terrängduglig, när den egentligen inte är det.


SUVTESTs benämningar av biltypen: