Toyota RAV4, Hyundai Santa Fe & Subaru Forester

New York Auto Show 2018 är arenan för uppvisning av nya bilar för den enorma Nordamerikanska marknaden. Det är även här som vi får se bilar som senare letar sig över Atlanten och landar i svenska bilhallar.

Inför senare hälften av 2018 och 2019 kommer populära storsäljare i nya skepnader: Femte generationen RAV4, fjärde generationen Santa Fe och femte generationens Subaru Forester. Klicka vidare och kolla på videos för en första titt på dessa SUV-crossovers.

Ny (5:e) generation Toyota RAV4

Den femte generationen av Toyotas storsäljare RAV4 har presenterats. Exteriört är det en mycket stor skillnad jämfört med nuvarande 4:e generationens RAV4.

Frontens utsmetade tryne med mjukt svepande lyktor har ersatt av kantigare diton. Och grillen är inte längre ett brevlådeinkast utan rejält stor och normal som på de flesta andra bilar samt på konkurrenternas bilar.

Nya Toyota RAV4 har en exteriör som andas 4Runner och Tacoma, en större SUV och en större pickup som tyvärr inte finns att köpa som nya hos din Toyota-handlare.

Invändigt är det också stora skillnader jämfört med utgående modell. Mittkonsolen är mer personbilslik och mitt på panelen huserar en stor skärm som så vanligt på många bilmodeller idag.

Under huven är det sig likt, en mix av bensin- och hybriddrivlinor med automatiska och steglösa automatlådor. Någon diesel kan du se dig om i stjärnorna efter. Toyota har sagt (på Geneva Motor Show) att de kommer att sluta sälja dieselbilar i Europa.

Ny (4:e) generations Hyundai Santa Fe

Precis som hos RAV4 är det exteriören generellt och fronten i synnerhet som är annorlunda. Hyundai har spunnit vidare på konceptet med att dela upp lyktorna i fronten. Högst upp vid kanten till motorhuven huserar svagt BMW-inspirerad LED-Daylight Running Lights (varselljus).

Mitt på stötfångaren på vardera ytterplats sitter halvljus och helljusinsatserna samt blinkers. Längst ner på frontspoilern sitter dimljusen. Baktil har nya Hyundai Santa Fe liggande baklyktor med LED-teknik och en slags 3D-effekt som skapar ett djup i lyktorna. Längst ner på stötfångaren (korkad placering, precis som hos 4:e gen. RAV4) sitter blinkers, backljus och dimbakljus i linje med vad vi redan sett på låtsas-SUV:en Hyundai Kona.

Ny (5:e gen.) Subaru Forester

För dig som uppskattar en mer konservativt hållen exteriör utan att ge vika för saker som terrängduglighet är senaste generationens Subaru Forester sannolikt ett vettigt köp. Subaru har valt att förfina snarare än att revolutionera med ett helt nytt utseende. Det senare är något som Toyota gjort med femte generationens RAV4 (juli 2018 marknadsförs fortfarande 4:e generationen).

Du som är Forester-ägare kommer att känna igen grillens former, de stora lyktorna och mängden plast i fronten. Invändigt är dörrsidorna annorlunda. Mittkonsolen är annorlunda (kantigare). Det du ser är samma som hos nya Subaru XV. Samma.