Mercedes GLS SUVTEST.se

Mercedes GLS-pressbilen var rikligt extrautrustad:

Avancerat ljudsystem från Bang&Olufsen med 3D-ljudeffekt för extra djup (47 800 kr), DVD-spelare, COMAND Online, laminerade säkerhetsrutor fram, panelbelysning i tre nyanser, Magic Vision spolarsystem, eluppvärmt baksäte, trezoners luftkonditionering, eluppvärmd ratt, Keyless-go, servostängning av dörrar med mera. Totalpriset för extrautrustningen var enligt specifikationen 339 900 kr…

Fast den funktion som jag kom att ha störst nytta av under testperioden var grundutrustning i form av parkeringspaketet med 360°-kamerasystem. Fyra kameror som jobbar tillsammans för att ge dig en bild av vad som finns i bilens närhet, saker du inte kan se med blotta ögat.

När du lägger i backen visas två vyer på bilens skärm placerad ovanför stereon. Vyn till vänster på skärmen ger dig ett drönarperspektiv av bilen (som om det satt en kamera ovanför bilen och filmade rakt ner) med tydliga avbilder av det som kameran fångar. Den andra vyn visar som standard vad som finns bakom bilen, eller framför bilen om du går från R till D på den automatiska växellådan.

Du kan också byta vad som ska visas genom att göra inställningar för skärmen. Du kan se vänster/höger sida, framåt och bakåt samt bakåt med vidvinkel eller ner mot dragkroken. För dig tycker det är svårt att parkera en fem meter lång och två meter bred SUV finns parkeringsassistenten som finner en lämplig plats och som styr in bilen åt dig. Du följer instruktionerna, gasar och bromsar. Ratten rör du aldrig, den snurrar av sig själv.

Väl på plats i baksätet…

…märker du direkt att benutrymmet lämnar lite att klaga på. Takhöjden är även den bra och är du inte jättestor kommer du att kunna njuta av långfärden här. Gott om plats för ett par bakåtvända bilbarnstolar också.

mercedes-gls-rear-seat

Å andra sidan hade det inte skadat med tre riktiga säten, mittplatsen är helt plan. Och nackstöden bak, de är skitfula, hade kunnat göras mycket trevligare. Om du dessutom ska in på tredje sätesraden blir det dessutom ett himla justerande av ryggstöden på andra raden efter att någon krypt in längst bak.

På det stora hela känns innanmätet i Mercedes-Benz GLS välbyggt..

..linjerna i kupén är konservativa och är du Mercedes-ägare sen tidigare kommer du att känna igen dig. Somliga skribenter och YouTubers har påpekat hur relativt gammalmodig interiören är. Det är sant, det har inte hänt mycket på den fronten. Å andra sidan finns argumentet “varför ändra på något som fungerar bra”. Jag uppskattar att Mercedes fortfarande har skillnader i interiören mellan sina modeller, även om det betyder att vissa modeller som säljs som nya idag har en äldre design.