Jaguar visade på Frankfurtmässan 2013 upp sin nya modell, en SUV som heter C-X17. Modellbeteckningen skulle lika gärna ha suttit på ett amerikanskt spionplan men nu är det alltså en SUV från Jaguar.

Jaguar C-X17 kommer 2016 och kommer att kosta från ca 30,000 brittiska pund vilket gör det troligt att priset i Sverige blir strax under 400,000 kr för instegsmodellen. Officiellt namn finns ännu inte men auto motor & sport spekulerar i att modellen kommer att heter QF eller Q-Type. Audi kallar sina modeller för Q varför den kommande SUV:en från Jaguar förmodligen blir en typ att räkna med.

Jaguar C-X17 har lånat drag av Mazda CX-5 (bakdelen), Land Rover Evoque (profil), samt BMW och Audi för designen av fronten. Särskilt bakpartiets sluttande avslut är tilltalande och även om interiören är snygg på konceptbilen så är det tyvärr milsår från vad som kommer att säljas. Det måste finnas plats för lagerdelar kvarlämnade av Ford från efter Tatas köp?

Jaguar kallar själva C-X17 för en “sportig crossover” och konceptbilen ska kommunicera Jaguars framtida bredare modellprogram där aluminium kommer att spela en mycket större roll än vad metallen gör i dagens produktion. Att aluminium tillförs Jaguars bilar hänger samma med krav på miljövänlighet, vilket flera av Jaguars historiska och nuvarande bilmodeller inte svarar upp emot fullt ut.

Den nya konceptbilen Jaguar C-X17 är 4,7 meter lång, nästan två meter bred och 1,6 meter hög. Detta i kombination med avsaknaden av utmärkande SUV-attribut gör att Jaguars kommande SUV-crossover är tänkt för asfalt och bara i undantagsfall köras där vägen tagit slut. Det kan dessutom bli lite krångligt att köra skadefritt i terrängen då C-X17 rullar på 23-tumsfälgar.