Snabbt om SUV:ar – Mitsubishi skrotar Pajero, Lamborghinis rekordsnabba Urus och Alfa Romeo SUV:ar till sig 2017

Mitsubishi Pajero R.I.P.

Mitsubishi kommer inte att bygga en ny version av trotjänaren Pajero (Montero och Shogun på andra marknader).

Rest in Peace Pajero

Det är synd att Mitsubishi inte bygger en efterföljare. Samtidigt är skälet till nedläggningen högst relevant: Bränsleförbrukningen.

Den 3,2 liter stora 4-cylindriga dieselmotorn som satt/sitter i Pajero har en tydlig brukskaraktär med förbrukning därefter, inget att komma med idag när andra tillverkare har både följsamma och kraftfulla dieselmotorer i samma storlek t.ex. Mercedes GLE 350d.

Pajero som SUV-modell har dock varit något för den som sökt en seriöst kompetent terräng-SUV där framkomlighet var viktigare än motorgång. Framtiden för Mitsubishi stavas fler SUV:ar fast mindre och eldrivna, löst baserade på XR-PHEV samt eX Concept.
Källa: Top Gear Philippines

Alfa-SUV

Alfa Romeo:s SUV presenteras 2016 och levereras i början av 2017? Det är alltid svårt att veta exakt vad som gäller när det kommer till nya SUV-modeller, särskilt om det är en italiensk tillverkare som ska leverera. Alfa Romeo vill iallafall ha en SUV i modellprogrammet. Det är inte konstigt med tanke på att SUV:ar är vad som driver bilmarknaden världen över.

En Alfa-SUV (sug på den beskrivningen) baserad på Giulia är dock inte osannolikt, särskilt efter att Alfa sagt att de inte kommer att bygga en kombimodell av Giulia Quadrifoglio.
Källa: Car and Driver

Ur-snabba Urus

Lamborghini utvecklar en SUV, den första sen monstret LM002. Urus är namnet och den kommer att bli den snabbaste SUV:en på marknaden, enligt Stephan Winkelmann till Carscoops.

Lamborghini Urus SUV Concept

Bentleys lyx-SUV Bentayga är i dagsläget den snabbaste SUV:en, snabbare än Porsche Cayenne Turbo S. Lamborghini siktar på att bräcka ultralyx-SUV:en från Bentley som med sin enorma V12-motors 600 hk gör noll till 100 km/h på 4 sekunder.

Lamborghini Urus kommer att förses med en turbomatad V8:a på fyra liter. Det är första gången som turbo används av Lamborghini och första gången de stoppar ner en V8-motor under huven. Turbo är för övrigt en teknik som Porsche anammat på sina enklare modeller av nya 911, till puritanernas förtret.

Lamborghinis CEO hintar också om att en hybridmotor kan komma att bli aktuell för SUV:en Urus. Det vore konstigt om de inte erbjöds en sådan motor med tanke på vad Ferrari har med LaFerrari, Porsche med 918 och McLaren med P1.