ŠKODA Kodiaq

ŠKODA lanserade sin först SUV den 1/9, 2016: Kodiaq anspelar på björnen som lever på öar utanför Alaska i Nordamerika. Detta gjordes väldigt tydlig vid den live-streamade lanseringen i Berlin som 2017 års modell.

ŠKODA Kodiaq delar plattform med andra generationens Volkswagen Tiguan och SEAT Ateca, samtidigt som Kodiaq är längre än Tiguan med platt för upp till sju resenärer där Tiguan idag inte erbjuder tre sätersrader. Och inte Ateca heller för den delen.

Kodiaq är ungefär lika stor som Kia Sorento och Hyundai Santa Fe. Återstår att se hur välutrustad Kodiaq kommer att vara. Kia Sorento går t.ex. att få maxutrustad för 400-450-tusen kronor. Samma pris gäller för Hyundai Santa Fe med all utrustning. Hyundai Grand Santa Fe tangerar dock halvmiljonen och torde inte vara en allvarlig konkurrent.

ŠKODA Kodiaq har ett lyckat designspråk. Fronten är tydligt Skoda och samtidigt futuristisk med smala liggande lyktor och högt placerade DRL/dimljus. Just det faktum att det inte finns lågt sittande DRL-lampor talar för att Kodiaq bör klara terräng bra. Utsatta lampor brukar nämligen krossas mot grenar, stenar, jordvallar osv.

ŠKODA Kodiaq: Framlyktor

Mitt på motorhuven lyfter sig plåten och formar vad som liknar en torped, som sträcker sig fram emot Skoda-märket. Till skillnad från många andra biltillverkare så har Skoda valt att inte placera märket i grillen. Kanske för att det inte ska skymmas av stora extraljus som många kommer att utrusta bilen med?

PÅ sidorna är det skarpa karossveck och avskurna skärmkanter. Det senare är ett otyg som många SUV-modeller dras med. Å andra sidan öppnar det upp för framtida modeller, där skärmkanterna blir mer markanta.

Baken är svårt att skilja från SEAT Ateca. Karossvecket nedanför glaset i bakluckan är det samma. Du kan se skillnaden genom att leta efter mer plåt i nederkant av bakrutan, du hittar det på Ateca. ŠKODA Kodiaqs bakruta är helt rak i nederkant.

skoda-kodiaq-baklyktor

Även på baklyktorna i sig kan de sig små skillnader. Det är mer klarglas mitt i lyktan på Kodiaq än på Ateca.

Invändigt är det konservativt. En stor skärm dominerar i mitten mellan ventilationsutblåsen. En kraftig mittkonsol huserar vred för AC mm. Andra sätesraden är standard 1A, praktiskt och murrig på VW-vis. Tredje sätesraden är i första hand till för barn eller små vuxna. Vill du lasta mycket och fäller alla säten rymmer Kodiaq ca 2 kubik.Kolla på reviews av ŠKODA Kodiaq

Läs SUV-test av ŠKODA Kodiaq