ŠKODA KODIAQ lanserad!

Kodiaq är namnet på Skodas nya SUV! Det är den första SUV:en från Skoda och även om den delar komponenter med både, den mindre, Volkswagen Tiguan andra generationen och den nyligen lanserade SEAT Ateca, är det en tvättäkta Skoda.

Skoda är den rymliga brodern i VW-familjen. Kodiaq är flera decimeter längre än Volkswagen Tiguan och dessutom sjusitsig. Fast visst går det att skönja ett släktskap mellan alla SUV:arna i VW-familjen. Nu väntar vi bara på att Lamborghini ska spotta ur sig en SUV så att modellfloran blir komplett på SUV-fronten.

Alla som kört Skoda någon gång de senaste åren vet att det i praktiken känns som en Volkswagen. Med nya Kodiaq fortsätter VW dessutom på spåret med karosser som har ett vasst linjespråk. Ställer du SEAT Ateca jämte Skoda Kodiaq och tar bort märkena ska det ett tränat öga till för att utröna vilken som är vilken.

Här i Sverige har vi fram till nu fått hålla till godo med fejk-SUV:ar i form av Scout-varianter på Octavia och Superb. Visst, Skoda Yeti icke att förglömma men det är mer en MPV än en SUV. Det klassas på SUVTEST som en mini-SUV, se artikeln om mini-SUV:ar du kan köpa inför 2017.

skoda-kodiaq-front

ŠKODA KODIAQ (stora bokstäver) kommer med fem drivlinor, bensinare och dieselmotorer. Det är bensinare på 1,4 till två liter och två varianter av en 2.0 TDI-motor som står till buds. En nyhet är den sjustegade DSG-lådan som gör sin debut i ŠKODA KODIAQ. Den lådan erbjuds till de starkaste bensin- och dieselmotorerna.

För en presentation av motorer, växellådor, prestanda och förbrukning – Besök CarTestr.com