Säkerhet uppnås med rätt däck

Hästkrafter och vridmoment i all ära men det är däcken du ska lägga pengar på om du vill få ut mer av din SUV. Visst är det kul att gasa på, köra snabbt på kurvig väg och burna loss lite. Fast du kör knappast så i vardagen. Då kör du sansat som de flesta andra och det är då du behöver rätt ringar på din SUV.

Kör du med tungt släp eller på dåliga vägar vet du förmodligen redan om att bra däck är viktigt. Du måste ha bra grepp så att din SUV inte börjar slira när du ska upp för den där grässlänten eller ner på rampen för att lägga i båten. Har du köpt en SUV som utstrålar kompetens ser det lite konstigt ut när du fastnar.

Kör du som de flesta med SUV, på vanliga vägar och äger du dessutom en SUV i par med en dyrare mellanklassbil, då ska du inte snåla in på däcken. Den som köpte bilen ny fick bra däck, ingen bilhandlare skulle släppa ifrån sig en ny Mercedes M-klass eller BMW X5 med halvtaskiga sulor. Det kanske var du som köpte bilen ny och då kan du sluta läsa här.

Du som köpte en begagnad SUV, kollade du däcken ordentligt? Kanske, kanske inte. Det spelar ingen roll. Nu har du din chans att korrigera misstaget. Det är lätt att stirra sig blind på 20-tumsfälgarna och lyssna med ett halvöra på tugget om att mönsterdjupet är godkänt.

Jättebra säkert.

Tills det börjar spöregna och du far fram mellan vattenpölarna på den dåliga svenska asfalten. Har du upplevt vattenplaning någon gång? Det är inte samma känsla som att sladda i snö kan jag meddela.

Du är på väg hem från semestern och eftersom sommaren 2014 ser ut att regna bort kör du i spöregn. Ungarna baki leker med surfplattorna och frugan sover. Och då händer det. Du tror att du svävar och fastän du vrider på ratten svänger inte SUV:en. Du har fått vattenplaning.

Du hinner kanske tänka att det var korkat att leka dragsterförare, bränna däck och impa på sommarstuge-grannarna. Eller så hinner du bara med ett “oh shit” innan du rullar ner i diket, eller ännu värre; du krockar med en mötande (timmerbil?).

Ett välkänt företag i Sverige är Däckia. De köptes upp av Pirelli för ett par år sen och Pirelli har en historia av att jobba med Formel 1. Du har säkert sett Pirelli-reklam längs med F1-banorna. De skulle inte finnas idag om de tillverkade pissiga däck och de säljer självklart stabila SUV-däck.

Gör ett klokt val, kolla över däcken nästa gång du polerar din bil. Snart är vi tillbaka i det mörka med vinterväglaget stundandes. Så här på slutet av sommaren är det färre som köper sommardäck än på våren. Dra på en ny uppsättning nu och när de ska på igen till våren är de inkörda och klara!