Panorama: Nissan Qashqai

Nissan Qashqai är en lagom stor SUV som kan kallas för den bästa SUV:en i år för dig som inte vill spendera mer än 300,000 kr på en ny SUV.

Designen är tilltalande och interiören följer ett modernare snitt än föregångarens utsmetade och bleka linjespel. Nissans tidigare anammande av tvålkoppsutseende är borta och modeller som Primera och Almera har ersatts av moderna crossovers. Nissan Micra och Nissan Note för finns för de som uppskattar pyttebilar.

Nissan Qashqai finns med pytteliten bensinmotor (1,2 liter) som trots sin litenhet pinnar på bra i ett lagom trafiktempo. Om du behöver mer kraft ska du välja någon av dieselmotorerna där dCi 130 i skrivande stund är toppmodellen. Xtronic är namnet på Nissans steglösa (CVT) växellåda. Väl värd en provkörning.

Nissan Qashqai imponerar när det kommer till prissättning av elektroniska säkerhets- och komfortdetaljer. När modellen testas av undertecknad i början av maj 2014 fanns det en kampanj där du för 5000 kr fick Safety-paketet. Det betyder att du för en bråkdel av vad andra biltillverkare debiterar fick bl.a. autobroms, kollisionsvarning, vägskylts-ID, filbytesvarning och P-sensorer fram/bak.

Nissan Qashqai Safety Monitor

Nissan Qashqai Safety Monitor

Den testade bilen från i våras var även utrustad med en pekskärm för GPS-navi, backkamera med 360-gradersperspektiv, 19-tumsfälgar, start-stopp-knapp, tonade rutor, panoramatak mm. Alltså massor av saker som gör bilägande roligare och körningen mer säker.

bagage-utrymme-nissan-qashqai

Nissan är okej i baksätet och okej i bagagedelen. Det här är ingen storlastare och har du tänkt kombinera stor barnvagn med storhandling ska du se dig om efter en större bil: Nissan X-Trail finns i en ny version, en modell som lätt misstas för att vara en Qashqai men som bjuder på mer utrymmen och som är en större bil.