Mitsubishi Eclipse Cross

Mitsubishi dammar av namnet Eclipse och bygger en Aztek-kopia: Trenden med SUV-kupéer fortsätter efter att BMW och Mercedes satt ribban för vad som är premium

Mitsubishi är ett bilmärke som möter behoven hos pensionärer och de som vill köra crossovers. Mitsubishi är även tillverkaren av den ikoniska Pajero/Shogun i allehanda utföranden, en modell som fortfarande säljs som ny hos en del bilhandlare men som är en flera år gammal konstruktion och dessutom på väg ut ur modellprogrammet.

Den senaste SUV-modellen från Mitsubishi att se bilsalongernas fotoblixtar efter att Nissan tog över rodret är Eclipse Cross. Namnet Eclipse känner vi bilnördar igen från 1990-talet när en tvådörrars coupé rullade jämsides med bl.a. Toyota Celica. Särskilt den andra generationen med sin stora bakdel tror jag många känner igen.

Det vi fått se nu är Mitsubishis tolkning av hur en SUV-coupé kan se ut. Ta fronten från Outlander och smacka dit den på vad som ser ut som en modern tolkning av Pontiac Aztek.

Aztek? Tja, har du sett TV-serien Breaking Bad så var det en Pontiac Aztek som Walter White rattade. En bil att kräkas på. Som en slags urtida mashup av MPV och SUV. Vidrig för att säga det minsta.

Pontiac Aztek

Mitsubishi Eclipse Cross är ett praktexempel på hur fel det kan bli när inspiration kopieras över från andra. Nu när BMW och Mercedes bygger SUV-coupéer ska såklart fler tillverkare börja bygga liknande bilar. Eclipse Cross känns som ett misslyckande redan innan den börjat rulla på vägarna. Den kommer nog sälja helt okej ändå.

En mer förnuftig väg att köra hade varit att vara än mer extrema med Eclipse Cross. Här fanns chansen att bygga en bil som kan ta upp kampen med Toyota C-HR och Nissan Juke (Puke?). Kanske kommer det framtida modeller som slår sig in i det segmentet (coola mini-SUV:ar, snarare än upphottade MPV:s).

5 anledningar varför Mitsubishi Eclipse är den konstigaste nya SUV:en Q1 2017

1) En kantig coupé? Taklinjen är hemsk att se på i profil.

2) En upprätt och delad nedre sektion av bakrutan ala Honda? Bakåtsikt någon?

3) Det är en modern tolkning av Pontiac Aztek. Feel free to puke.

4) Ett stort gristryne till front följt av…en kort bil. Oharmoniska linjer.

5) Namnet. Eclipse. Varför inte Outlander Coupé rätt och slätt?