SUV-test: BMW X1 18d

Mini-SUV:arna, de minsta bilarna som ibland saknar fyrhjulsdrift men som ser tuffare ut än mormors Nissan Micra är bilmodeller som efterfrågas. BMW har t.ex. sin X1:a, Mercedes har GLA och Audi har sin Q3:a.

11 st mini-SUV:ar du kan köpa 2016/2017

Chevrolet Trax lär försvinna samtidigt som Chevrolet slutar sälja de flesta av sina modeller i Europa. Är du sugen så bör det finnas exemplar kvar hos handlarna. Vill du köpa samma bil fast med Opel-emblem är det Mokka du ska fråga efter.

Om du gillar ett mer kantigt utseende är Skoda Yeti en bra mini-SUV att kolla närmare på. Den är ganska dyr men så ingår Skoda också i VW-koncernen vilket borgar för en kvalitet som Chevrolets tillverkade i Sydkorea inte kan svara upp till. Pris från 194,000 kr (Chevrolet Trax kostar från 159,000 kr).

Fiat Panda finns med fyrhjulsdrift och ett utseende som andas SUV, eller kanske snarare “mer kompetent i dåligt väglag än motsvarade modell utan fyrhjulsdrift”. Om du gillar smala högbyggen kan Panda vara helrätt. Bara du står ut med den tvåcylindriga motorn på 0,9 liter. Pris från ca 155,000 kr.

Om du vill ha lite mer finess kan du kolla närmare på Fiat 500L Trekking, fast till den modellen kan du inte ens beställa fyrhjulsdriften som extrautrustning. Pris från ca 200,000 kr.

Suzuki SX4 S-CROSS är ett annat bra exempel på en mini-SUV. Det är en småbil som kombinerar fyrhjulsdrift med ett utseende som ger intrycket av att bilen är kompetent även utanför vägen, vilket den säkert är på ett vis som en framhjulsdriven bil i samma storlek inte är. Pris från 179,900 kr (Suzuki SX4 Classic kostar från 146,900 kr).