Mercedes-Benz GLK 250 4MATIC

Mercedes-Benz GLK

När du är ute och kör och ser en Mercedes GLK är det inga tvivel om vilken bil det handlar om. Exteriören har en tydlig relation till den stora G-klassen och även om GLK är mindre har Mercedes lyckas förena den robusta framtoningen med ett riktigt bra uppträdande på vägen.

Mercedes-Benz GLK visades som ett koncept 2008 (Vision GLK Freeside). Den bilen hade en 2,2-litersmotor på 170 hk. Den motorstorleken och effekten har hängt med sen dess. Faktum är att nuvarande GLC 220d också har en 2,2-litersmotor på 170 hk.

Mercedes GLK:s utseende väcker både ha-begär och förakt. Som en produkt av sin tid och med en historisk koppling till t.ex. W124 har GLK en trubbig nos med stor grill.

Mercedes-Benz GLK 350 CDI

Mercedes-Benz GLK 350 CDI

Stjärnan är placerad mitt i grillen och omges av två liggande lameller. 2012 förändrades utseendet, grillen och linjerna ner över stötfångaren blev inte lika framträdande som tidigare.

front-right-mercedes-benz-glk-220-cdi-1030x772

Istället dök kromlisten upp på främre stötfångare. Den kan du se idag på GLC, om än något rundare i hörnen. Det kromet tillför ingen funktion utan ger snarare bilen ett mer SUV-likt utseende. Det är och har varit populärt att utrusta kompakt-SUV:ar med en frontbåge. Mercedes GLK:s krom på stötfångaren kan ses som ett substitut för det tillbehöret.

rear-right-mercedes-benz-glk-220-cdi-1030x772

Rakt bakifrån framstår GLK som rejält kantig. Visst finns det mjuka linjer runt skuldrorna men när du kommer till midjelinjen tar det kantiga överhanden. Detta gör att GLK ser ganska konstig ut. Kontrasten mellan det mjuka nedtill och det hårda upptill bidrar starkt till GLK:s udda framtoning.

Å andra sidan, om vi jämför med konkurrenterna så är GLK en bil som sticker ut. Audi Q5:ans rundade former med hjälpligt påklistrade kantig linjeföring i form av fram- och baklyktor är inte alls lika extrema som GLK. BMW med sin X3:a (F25) är än idag en slags övergång mellan Audi Q5 och Mercedes-Benz GLK sett till designspråket. BMW X3 E83 ska vi också nämna: Den är skitful.

Läs SUV-test av Mercedes GLK

SUVTEST
https://suvtest.se/suv-test-mercedes-glk/

Teknikens Värld
http://teknikensvarld.se/provkorning-av-mercedes-glk-220-cdi-123177/

Vi Bilägare
http://www.vibilagare.se/test/biltester/provkorning/provkorning-mercedes-glk-2012-38562

Familjebilsbloggen
http://familjebilsbloggen.se/2013/05/03/mercedes-glk-familjebilstestad/