Jag vill ha en billig SUV, vad erbjuds?

Billig SUV

En billig SUV är ett relativt uttryck. Billig kan för en del vara samma sak som simpel eller dålig. För somliga är det dock sannolikt att SUV:en anses vara överkomlig sett till priset. Faktum är dock att även en lite dyrare SUV kan bli billigare i längden. På samma vis kan den billigaste SUV:en bli en kostsam bilaffär. Det är värt att tänka på.

Förutom priset du måste betala för att köpa SUV:en ska du alltså tänka på vad den kostar att äga i det långa loppet. Värdeminskningen är t.ex. en ofta förbisedd kostnad. Kostnader för service och eventuella reparationer är också lätt att blunda för. Det senare gäller särskilt om du står där i bilhallen med drömbilen dvs den du vill ha men som du inte behöver.

Om vi tänker oss att du associerar billig SUV med en bil som har ett lågt pris – vad erbjuder marknaden? Jo visst finns det alternativ om du kan tumma på märkesstoltheten. Ska du köpa nytt och inte vill ha en fejk-SUV (t.ex. Suzuki S-Cross) utan en som är märkbart högre än personbilar, en som har fyrhjulsdrift och som har en kaross som inte kan misstas för en vanlig kombi. Då är det idag (juni 2016) Dacia Duster som gäller sett till lägsta nybilspris.

Seriöst billig SUV

Den billigaste Duster är listad för 147 900 kr (1.2 TCe). Om du klarar dig utan fyrhjulsdrift kan du spara närmare 50,000 på en ny Duster. Fast du kommer förmodligen att plussa på med några paket. Dacia Duster är visserligen en billig SUV fast rik på utrustning, det är den inte.

Utifrån föregående stycke kan vi dra slutsatsen att du i Sverige 2016 måste spendera mellan 150- och 170 000 kr för en ny billig SUV. Sannolikt kommer du att kika närmare på begagnade SUV:ar när du är på jakt efter en billig SUV. Men nu fick du iallafall ett hum om vad som erbjuds när du är på jakt efter en (ny) billig SUV.

En begagnad SUV med attraktiv prisbild

Här blir det genast knivigare. Precis som när du köper nytt styrs urvalet av hur mycket pengar du tänkt spendera. Eller rättare sagt; vilken månadskostnad du kan tänka dig att leva med. Visst kan du slanta upp kontant och köpa en bil för 100-tusen, det dubbla eller tre gånger mer än så. Fast det är inte för inte som bilfinansiering erbjuds.

En begagnad och billig SUV skulle jag säga är någon av de asiatiska modellerna: Honda CRV, Toyota RAV4, Mazda CX-5 eller Mitsubishi Outlander. Dessa har sålts i höga antal de senaste åren och ett bra val är att fd. tjänstebilar. En del har fått slita hårt men samtidigt brukar service skötas, recalls åtgärdas och utrustningsnivåerna vara höga. Undvik demobilar, ofta extremt hårt körda och sparsamt utrustade. Kolla ägarhistoriken innan du slår till på den där jättebilliga SUV:en i bilhallen.