Hyundai Tucson

Hyundai återinför Tucson (ix35)

Nästa generations Hyundai ix35 får tillbaka modellnamnet Tuscon när den kommer till Sverige hösten 2015. Hyundai ix35/Tucson har även visats med två koncept för minskad bränsleförbrukning: Tucson 48V Hybrid och Tucson Plug-in Hybrid.

Anledningen till namnbytet sägs vara att nya Tucson inte ersätter ix35, det handlar om en helt ny bil och för att skapa en tydligare band till den större Santa Fe sker namnbytet från ix35 till Tucson.

Nya Hyundai Tucson har en hungrig front och ett vassare bakparti än gamla ix35 som var tämligen utsmetad (se bildgalleri). Grillen är mycket tydligare och har ett stort gap precis som Santa Fe.

Hyundai Tucson

Motorutbuden inkluderar två bensinmotorer på 132 hk (1,6-liters GDI) respektive 176 hk (1,6-liters T-GDI) samt tre dieselmotorer på 115 hk (1,7-liters), 136 hk (2,0-liters standardeffekt) respektive 186 hk (2,0-liters högeffekt).

Den nya turbomatade 1,6-liters T-GDI-motorn på 176 hk är ny och kopplad till en sexväxlad manuell låda eller till en 7-stegad automatlåda med dubbelkoppling (7DCT). Exakt vilka motorer som kommer till Sverige är inte klart just nu.

På säkerhetsfronten hittar vi autobroms i tre lägen: fotgängare, stadskörning och landsvägskörning. Körfältsassistans, backvarnare, hastighetsgränsvarnare och en fotgängarvänlig motorhuv bjuds också på i nya Hyundai Tucson.

Huvudkonkurrenten stavas Nissan Qashqai och i viss mån även Kia Sportage men eftersom Hyundai äger KIA så är det senare någon slags konstig form av badge engineering. Låt oss hoppas att Kia snart spottar ur sig en uppdaterad Sportage.