Första intrycket: Mercedes GLC 250d Coupé – Lagom på allt + kaxig exteriör

Mercedes-Benz Sverige hörde av sig i augusti och undrade om jag ville testa deras nya SUV-coupé. Faktum är att jag tvekade till en början. Dels för att jag redan kört bilen (trodde jag) och dels för att vardagen är mer hektisk nu än i våras när jag testade ett par Mercedes-SUV:ar sist. Jag fick möjligheten att köra två versioner av GLC Coupé och till slut blev det den starkare 250d.

För knappt ett år sen testades den vanliga Mercedes GLC med 220d-motorn. Det var en SUV som var bra på många saker. Lagom rymlig, barnvagnen och matkassarna fick plats. Samtidigt kändes den undermotoriserad ibland och den var lite grå i sin framtoning.

GLC Coupé har jag kört i några dagar nu. Mest på motorväg (första dagen hem från Akalla via Arlanda och Södertälje). Bilen är utrustad med AMG-exteriören så den ser tuff ut. Den är dessutom härligt blå i lacken till skillnad från den grå GLC jag körde i november 2015.

Massiva hjul förstärker framtoningen. Det sitter 20-tumsfälgar runt om. Fram är det 255-däck och bak sitter det enorma 285 breda däck. Snett bakifrån ser den ut som en uppblåst Mercedes AMG GT. Kaxig!

Mercedes-Benz GLC Coupé
Mercedes-Benz GLC Coupé

Igår (måndag) tog jag barnen upp till Kilsbergen väster om Örebro. Det blev inte någon terrängkörning som med GLE Coupé utan det var en kombo av utflykt, test av utrymmen och komfort på mindre vägar.

Till skillnad från i söndags fick barnvagnen plats. Genom att öppna lastgolvet och haka fast det med en krok i ett nackstöd kunde jag placera barnvagnens underrede ovanpå sittdelen, istället för tvärtom. Det senare gick inte alls.

Så första intrycket av Mercedes GLC 250d Coupé är att den är väldigt komfortabel på landsväg trots de stora hjulen. Faktiskt bättre komfort i denna än i GLE Coupé från i våras som också hade 20-tumsfälgar.

Bilen rymmer en hel familj med två framåtvända bilbarnstolar och ett bakåtvänt babyskydd. Min fru får plats i mitten bak och jag behöver inte köra fram stolen. Lastutrymmet däremot är under all kritik. Det kommer jag skriva mer om i det längre SUV-testet av Mercedes GLC Coupé senare i oktober/november 2016.