[Del 2 av 2] SUV-test Kia Sorento 2.2 CRDi AWD Business +

Kia Sorento 2.2 CRDi AWD SUV-testades i november 2015. Här sammanfattas bilen, poängen i SUVTESTET 4P kommenteras (genomsnittsbetyg, fördelar och nackdelar finns i testets första del) och vi avrundar med teknisk fakta om Kia Sorento -15.

Läs den första delen av testrapporten om du missat den.

Sammanfattning

Kia Sorento av 2015 års modell är en riktigt bra familjebil. Ja, det är en stor bil och du behöver elektroniska hjälpmedel för att kunna leva med den i tät stadstrafik. Samtidigt är det en bil som förlitar sig på gammal teknik. Varför finns det t.ex. inte en hybridmodell av Sorento? Kan Toyota med RAV4 så kan väl Kia med Sorento? Eller så kommer Sorento för alltid att vara lite gammalmodig och den nya tekniken landa i den mindre Sportage? Hur som helst så är Sorento ett underskattat alternativ. Kia är inte koreansk dynga längre.

Det är svårt att inte gilla senaste Kia Sorento. Dieselmotorn ger bra ekonomi och skänker en brukskaraktär över bilen. Gott om utrymmen är ett stort plus liksom det rymliga lastutrymmet. Det är egentligen bara nybilspriset för en maxad Sorento som är avskräckande. Förmodligen ett riktigt bra begagnatköp.

Testkörningen

Testperioden inleddes med att köra motorvägen från Stockholm till Örebro. Dagen efter gick färden mot Tranås och hem igen på kvällen (mörkerkörning). Veckan innan kördes Mercedes GLC på en slinga runt Hjälmaren. Kian kördes samma sträcka för att kunna bena ut om det fanns några stora skillnader eller likheter mellan dessa bägge SUV:ar.

Det blev även en tur till IKEA med hela familjen. Sista sträckan var Örebro till Stockholm med ett par avstickare runt Enköping. Sammantaget kördes bilen 100 mil.


SUVTESTET 4P – Praktisk? Prisvärd? Passagerarvänlig? Pendlarbil?

Praktisk? 90/100
Ett högt betyg för Kia Sorento. För vår testfamilj fungerade bilen i alla lägen. Ett tryggt uppförande på vägen även med mycket last känns bra när småbarn sitter i baksätet. Stort lastutrymme och bra såklart med två extra sittplatser längst bak.

Prisvärd? 70/100
Som ny är Sorento en dyr bil. Du kan hålla dig under 400 000 kr om du struntar i vissa komfortdetaljer såsom panoramasoltak och ventilerade framstolar. Bilen har dessutom bara ett motoralternativ. Den större V6-motorn som finns i USA tror jag skulle kunna ge Sorento en statushöjning.

Passagerarvänlig? 90/100
En sak som är bra när du har småbarn i bakåtvända bilbarnstolar på andra sätesraden: De ser ut ur bilen tack vare en rak midljelinje. Många kompakt-SUV:ar drar upp midjelinjen nära C-stolpen vilket inkräktar på utsikten. Eluppvärmt baksäte även på mittplatsen i andra sätesraden hade gett full pott.

Pendlarbil? 80/100
Jo vars, Kia Sorento är en duglig pendlarbil. Kör du med hjärnan går det att försvara rent ekonomiskt. Du sitter dessutom riktigt skönt och har bra sikt. Bilen är lätt att placera i tät stadstrafik och ger ett avspänt intryck. Du kör dessutom ett bilmärke som inte sticker i folks ögon.


Fakta om testbilen

Sittplatser: Upp till sju st
Motor: 2,2 liters 4-cyl turbodiesel, fyrhjulsdrift
Kraftöverföring: 6-växlad automatlåda
Effekt: 200 hk vid 3800 varv/min
Vridmoment: 441 Nm vid 1750-2750 varv/min
Noll till 100 km/h: 9,6 sek
Toppfart: 203 km/h
Mått: 476/189/169 cm
CO-utsläpp: 174 g/km
Bränsleförbrukning, tillverkare: 6,1 liter/100 km
Bränsleförbrukning, biluppgifter(se): 6,7 liter/100 km
Testförbrukning, SUVTEST: 8,8 liter/100 km