Begagnad Hummer H2

Hummer H2 börjar bli till åren. Det har gjort att priset på begagnade exemplar letat sig ner under 200-tusen kronor. Fast det spelar ingen roll att bilen är billig när du betalar för skräp. En H2:a är förmodligen den sämsta SUV:en på marknaden för begagnade SUV:ar idag.

H2:an är en enorm SUV, hög och bred men kanske lite kort. Överhänget fram är minimalistiskt och även bak ser du däcken tydligt, perfekt för dig som ska köra uppför trappor.

Bilen i fråga är 4,8 meter lång, två meter hög och två meter bred. Faktum är att en Saab 9-5 kombi är längre än vad Hummer H2 är. För att ytterligare förstärka släktdragen med storebror H1 så har H2 en närapå stående vindruta. En H2:a har dessutom en tjänstevikt om knappt tre ton!

En tre ton tung skapelse formad som en ladugårdsvägg kräver sin motor. V8:a såklart med 300+ hästkrafter. Trots kraften under huven accelererar en Hummer H2 upp till 100 km/h på 10 sekunder. Du kommer att bli frånåkt av alla andra på vägen minus stadsbussarna…

En Hummer H2 är alltså en fruktansvärt långsam klumpeduns som till råga på allt inte får plats i svenska parkeringsrutor. Det är inte ovanligt att du ser en H2:a parkerad lite avsides. Det lär inte bero på att ägaren är rädd för dörruppslag. Handlar nog mer om att ägaren lirar i samma liga som brödlastbilarna!

När SUV:en lanserades var USA på tårna efter 11 september-attentaten. En bil som utstrålade militär tillsammans med låga bränslepriser var helrätt för tiotusentals köpare som gärna slantade nära 50-tusen dollar för ett exemplar.

20 ex av Hummer H2 brann dock upp där en bilhandlare utsattes för ett brandattentat. Earth Liberation Front tog på sig ansvaret för branden.

Hit till Sverige har det kommit relativt få Hummer H2. De som brunnit om ens någon har gjort så av naturliga omständigheter kan man tro.

6 anledningar till varför du inte ska köpa en Hummer H2

1) Bilen drar två liter bensin per mil lågt räknat. Om du är miljonär kanske det spelar mindre roll. För oss vanliga dödliga är det mer lockande att köpa en Chevrolet Suburban. Eller en SUV som saknar sinnessjukt förbrukning.

2) Hela bilen skriker “JAG ÄR PÅ LÅTSAS!” och “KOLLA PÅ MIG” – Det passar sig knappast i jante-Sverige. Bara om du är raggare och van med att andra ser på dig mer förakt, ska du överväga att köpa en begagnad Hummer H2.

3) Krokarna som sticker upp ur motorhuven fyller ingen funktion. Där krokarna på H1:an var rejäla doningar är de här krokarna på låtsas.

4) Där H1:an hade ett äkta system för att kontrollera lufttrycket i däcken har H2…inte det. Fast de valde att utforma hjulen så att det ser ut som att det finns ett sådant system.

5) Runt-omkring-sikten är en katastrof. Små fönstergluggar på sidorna och flera decimeter tjocka D-stolpar är inte direkt bidragande till den goda sikten ut/ner från klumpedunsen.

6) Amerikansk dynga till plastig inredning. Växelväljaren må se rejäl ut men ujujuj vad det rasslar i platsen. Det knirrar och knarrar överallt. För att inte tala om layouten med knappar utspridda huller om buller. Typiskt amerikansk icke-användarvänlig förarmiljö.

Kör du en Hummer H2? Delar du mina åsikter om SUV:en? Vill du skriva en arg kommentar? Maila till hello@suvtest.se så publiceras den!