2016 Mazda CX-3

2016 Mazda CX-3

Mazda visade upp nya CX-3 på Los Angeles Auto Show och CX-3 är det väntade syskonet till den i Sverige sålda kompakt-SUV:en CX-5.

Mazda CX-3 spinner vidare på designtemat “KODO – Soul of Motion” och fronten är mer upprätt än Mazda6:s utsmetade nos. Stora backspeglar med blinkersintegration är placerade en bit ut från karossen vilket skapar bra sikt både framåt och bakåt. Notera blinkersplaceringen framtill.

Mazda CX-3: Front

En från framlyktornas ovankant bakåt svepande linje passerar backspegeln och viker därefter nedåt för att försvinna på bakdörren. Bakpartiet är uppdraget med en linje som löper från mitten av bakdörren, intill fönstret, och bakåt innan det sveper om bilen över baklyktorna.

Mazda CX-3: Interiör

Invändigt är det avskalat och informativt. Det finns många funktioner att bli distraherad utav så Mazda säger sig ha skapat ett koncept för interiören som hjälper föraren att ta till sig av info samtidigt som ögonen kan behållas på vägen. Det blir till att återkomma senare för att se vad Mazda menar.

CX-3:an är en crossover, en småbil som försetts med SUV-attribut helt enligt rådande trend. Bilen kommer i USA med en tvålitersmotor och på andra marknader även med en dieselmotor på 1,5 liter. Effekt och prestanda kommer att presenteras senare, enligt Mazdas pressmeddelande.

SUV-attributen sträcker sig till terrängplast på skärmkanterna, trösklarna samt stötfångarnas nedre partier. Bilen andas city men ska enligt Mazda även svara upp emot bilköparnas behov av att njuta av sina liv oavsett underlag….

Framhjulsdrift i första hand med fyrhjulsdrift vid behov via Mazdas senaste generation system för drift på alla fyra. Sexväxlad automatlåda (SKYACTIV-Drive) finns tillgänglig. Infotainment och elektroniska säkerhetsfunktioner kommer också i nya Mazda CX-3.

Mazda CX-3 blir sannolikt väldigt populär i Sverige. Mini-SUV:arna blir allt fler eftersom småbilar nu genomgår en generationsskiftning mot att göra mer med den lilla karossen. Sannolikt blir även dieselmotorn populär i Sverige och Europa. Förhoppningsvis kommer det en motorstarkare version 2017 eller 2018.

Provkörning av nya Mazda CX-3
Vi Bilägare publicerade en artikel om mini-SUV:en 2015-05-06
http://www.vibilagare.se/test/biltester/provkorning/provkorning-mazda-cx-3