Nissan X-Trail

Nissan Rogue är crossovern ovanför Nissan Qashqai (https://suvtest.se/suv-test-nissan-qashqai/). Rogue är en direkt konkurrent till Honda CRV, Toyota RAV4, Ford Kuga/escape m.fl.

Marknaden för crossovers växer i Sverige och Nissan har en handfull modeller på marknaden 2014/2015. Rogue säljs i Sverige som X-trail, Rogue är namnet på bilen i USA. Vilket som så är detta en Qashqai on steroids. Andra modeller i Nissans modell program (förutom Qashqai och X-trail) är den uppseendeväckande Juke och den lyxigare Murano.

Nissan X-trail ärver utseende och funktioner från lillebror Qashqai. Formspråket bjuder på skarpa vinklar och det är först bakifrån eller snett bakifrån som du märker att detta inte är en Qashqai. Igenkänningsfaktorn är hög och om du kan leva med de groteska baklyktorna är X-trail ditt val.

Du väljer X-trail eftersom Qashqai är för liten. Du får helt enkelt en större bil, med samma goda utrustningsnivå och möjlighet att färdas såväl bekvämt som säkert. Läs broschyren själv för alla detaljer: http://www.nissan.se/content/dam/services/SE/brochure/Nissan_X-Trail_SE.pdf

Motorerna är enbart diesel under 2014. Vill du ha en bensinmotor får du vänta till 2015 när en 1,6-liters fyra på 163 hk ska introduceras. Nissan erbjuder precis som Toyota en automatisk växellåda som är steglös, en CVT-växellåda.

Det är en vanesak att köra steglöst och är du van med stegade automater kommer du att bli överraskad över hur smidigt det är med den steglösa. Tyvärr har Nissan valt att inte erbjuda fyrhjulsdrift för dig som vill ha CVT-lådan, det får vi hoppas ändras i framtiden. Att slira på en koppling när du nyttjar 4WD är ingen höjdare.

X-trail är en kompakt-SUV som passar en bred grupp bilägare. Ska du lasta finns det ett flexibelt lastutrymme och med alla säten fällda, inklusive främre passagerarstolen, kan du lasta det mesta. På ekonomisidan ser det bra ut, tacka dieselmotorerna för det. Men som sagt, en stark diesel i kombination med automatlåda är vad som fattas i modellprogrammet.