SUVTEST: Mercedes-Benz GLS 350d – Konservativ lyx i 7-sitsig komfort-SUV för 1,1 miljon

Välkommen att ta del av ett SUV-test av den största SUV:en som Mercedes-Benz erbjuder, om vi inte räknar G-klassen med fyrhjulsdrift eller monstret G 63 AMG 6×6. GLS är för dig med höga krav på utrymmen och som samtidigt söker en stor SUV som utan att tveka besegrar dina mottrafikanter.

Du känner dig som en kung när du tagit plats i de läderklädda framstolarna. Du sitter på vit skinnklädsel, som skapar en lyxkänsla i kontrast mot exteriörens diskreta mörkblå nyans. Dina händer greppar ledigt den komfortabla ratten, du duttar till med högerfingrarna på växelföraren intill ratten och glider iväg med högt självförtroende.

Här äntrar du skutan GLS
Här äntrar du skutan GLS

Det är en härlig känsla att få ratta en SUV som i testutförandet kostar 1 076 900 SEK. För en vanlig knegare är en ny GLS en dröm som förmodligen aldrig går i uppfyllelse. Men läs vidare och du kommer snart att få veta att GLS idag är vad GL var igår, det är fråga om en facelift för att passa in bland övriga GL-modeller. Det gör att du kan läsa detta som inspiration inför köp av en begagnad Mercedes GL.

Och när vi diskuterar pris är det rimligt att fundera på om dryga miljonen spenderad på en GLS är rätt. Mercedes har några andra modeller som kan vara av intresse för dig som har kapital att lägga på en bil som i runda slängar kostar lika mycket som en fin villa på landsbygden. Till exempel en välutrustad GLC 43 eller en supersnabb GLC 63 S.

Mercedes GLS: Dyr gammal bil

Knappt 1,1 miljoner kronor köper dig toppmodellerna från BMW, Audi och nu för tiden även Volvo (XC90). Vilken du väljer är en smaksak. För miljonen är även Porsche Cayenne aktuell. Alla är riktig bra bilar som erbjuder mycket hög komfort och inte sällan den senaste tekniken.

Mercedes-Benz GLS är så här i början av april 2016 en ovanlig syn på vägarna. Tills du kör in i Djursholm och möter en likadan. Färden från Mercedes i Akalla går i nordostlig riktning, Jag kör förbi Altorp station och fortsätter upp på Näsbyvägen, över Djursholms golfklubb samt vidare mot villaområdena i Täby.

Här i trakterna är det få som höjer på ögonbrynen över nya Mercedes GLS. Tre moppepojkar med keps stirrar dock ögonen ur sig. GLS inger respekt. Kanske har de koll på vad den här kärran kostar?

Å andra sidan går det inte att komma ifrån att GLS känns som en GL på gott och ont. Gott för att det är stor härlig SUV, byggd i första hand för USA. Ont för att det inte skadat med mer än en förfinad uppsyn. Fronten är ny men i övrigt är detta en GL med en åldrad interiör som säljs som ny för över en miljon kronor.

Bang & Olufsen i GLS

För pengarna får du dock en välutrustad bil och har du några hundra tusen kronor över när du slantat 737 000 i grundpris kan du lätt bygga på bilen allehanda komforthöjande tillval såsom ett Bang&Olufsen BeoSound-system för knappt 50 papp.


Mercedes-Benz vill nu för tiden att alla deras SUV:ar ska börja med GL. GLA är minst och GLS är störst. Där emellan finner vi kompakt-SUV:en GLC och GLE. De senare finns dessutom i coupéutförande (läs testet av GLE 400 Coupé här) och det är bara GLA som saknar en effektstinn AMG-version, kanske för att inte idka kannibalism gentemot Mercedes-AMG A 45 4MATIC?

GLC Coupé är i skrivande stund den senaste SUV-modellen från Mercedes. Fler lär följa eftersom biltypen SUV dominerar i nybilsförsäljningen ute i Europa.

Borta med vinden är de bespottade SUV:arna. Nu kan du tack vare teknikens utveckling köra SUV med rent samvete. Möjligen att GLS ligger på gränsen, särskilt när den när bestyckad med den 585 hk starka V8:an i Mercedes-AMG GLS 63 4MATIC. Fast samma sak gäller för andra tillverkare. Att ha en svindyr och supersnabb SUV höjer statusen på de enklare modellerna. Synd bara att tillverkare som Toyota inte fattat den galoppen.

Kör du försiktigt kommer du under litern på landsväg. Motorn kallas nu för 350d istället för 350 CDI. Det är dock samma snurra som vi sett i flera MBs tidigare. En V6:a på 3 liter som ger beskedliga 258 hk och som briljerar med ett vridmoment på 620 Nm, parat här till den 9-stegade automatiska växellådan.

Trots relativt gammal teknik känns Mercedes GLS pigg och lättkörd. Tacka automatlådan för det. Lite beroende på hur tung högerfot du har så känns knappt växlingarna.

Det är dessutom riktigt kul att ge på när det slår om till grönt. Du vinner inte mot en sportbil men de flesta svenssonbilar hamnar på efterkälken. Få kan hänga med när vridmomentet jobbar och växlingarna går som på räls.

Hoppa in så tar vi en sväng i Mercedes GLS!

Automatisk upplåsning med keyless-go, dra i handtaget och äntra kupén. Detta sker enklast med bilen i fjädringens nedersta läge. Har du parkerat bilen i ett upphöjt läge får du ta ett rejält kliv upp-inåt samtidigt som du drar dig upp på plats genom att hålla i ratten. Det finns inget handtag på A-stolpen, hade förmodligen stört lyxkänslan.

Hur som helst, väl på plats sitter du som redan beskrivet ovan; som en kung (eller drottning, eller henning). Hade du tur slapp du skita ner byxbenen, något som hände svärmor när hon skulle ner från bilen. Hon vrickade dessutom nästan foten – det är bra att ha koll på att GLS är en hög bil, inte lika låg som svärmors Yaris.

mercedes-gls-front-seats

Väl på plats i framsätet är det ganska lätt att hitta en bra position. Alla inställningar är elektriska; ryggstöd, nackstöd, svanken, förlängning av sittdynan, kraftigare eller mildare sidostöd för ryggen. Det tog dock flera timmar innan jag förstod att en del av inställningarna justerades via COMAND-skärmen.

Rejält tilltagen ratt – Växelföraren till höger och allt annat i spaken till vänster, en vanesak. Avskalat och på samma vis elegant runt förarplats. Inga konstigheter, det mesta är lätt att finna. Minus för plottrig AC-panel som inte känns tipptopp i vreden och knapparna med tanke på priset för bilen.

Minus också för den okänsliga inställningen av förarstolen. Knapparna för detta sitter på dörren och det blev lätt lite för mycket eller lite för lite inställt. Kanske en vanesak. Jag skulle uppskatta bättre känsla i vreden. Plus för elektriskt inställbara nackstöd, inget tråcklande med handen bakom huvudet i jakt på någon liten knapp.

Vit-grå läderklädsel på sätena, svart läder ovanpå instrumentbrädan. Tjock stoppning i dörrsidorna, väldigt hög och bred mittkonsol med rejäl bredd på armstödet. Två USB-kontakter finns i det djupa förvaringsfacket under din högra arm. Normalstort handsfack och aningen för grunda förvaringsfack längst ner på dörrarna. Två mugghållare, olika storlek, tempererade (varma eller kalla drycker), 12V-uttag.

Knappar & Vred i GLS
Knappar & Vred i GLS

Mercedes GLS-pressbilen var rikligt extrautrustad:

Avancerat ljudsystem från Bang&Olufsen med 3D-ljudeffekt för extra djup (47 800 kr), DVD-spelare, COMAND Online, laminerade säkerhetsrutor fram, panelbelysning i tre nyanser, Magic Vision spolarsystem, eluppvärmt baksäte, trezoners luftkonditionering, eluppvärmd ratt, Keyless-go, servostängning av dörrar med mera. Totalpriset för extrautrustningen var enligt specifikationen 339 900 kr…

Fast den funktion som jag kom att ha störst nytta av under testperioden var grundutrustning i form av parkeringspaketet med 360°-kamerasystem. Fyra kameror som jobbar tillsammans för att ge dig en bild av vad som finns i bilens närhet, saker du inte kan se med blotta ögat.

När du lägger i backen visas två vyer på bilens skärm placerad ovanför stereon. Vyn till vänster på skärmen ger dig ett drönarperspektiv av bilen (som om det satt en kamera ovanför bilen och filmade rakt ner) med tydliga avbilder av det som kameran fångar. Den andra vyn visar som standard vad som finns bakom bilen, eller framför bilen om du går från R till D på den automatiska växellådan.

Du kan också byta vad som ska visas genom att göra inställningar för skärmen. Du kan se vänster/höger sida, framåt och bakåt samt bakåt med vidvinkel eller ner mot dragkroken. För dig tycker det är svårt att parkera en fem meter lång och två meter bred SUV finns parkeringsassistenten som finner en lämplig plats och som styr in bilen åt dig. Du följer instruktionerna, gasar och bromsar. Ratten rör du aldrig, den snurrar av sig själv.

Väl på plats i baksätet…

…märker du direkt att benutrymmet lämnar lite att klaga på. Takhöjden är även den bra och är du inte jättestor kommer du att kunna njuta av långfärden här. Gott om plats för ett par bakåtvända bilbarnstolar också.

mercedes-gls-rear-seat

Å andra sidan hade det inte skadat med tre riktiga säten, mittplatsen är helt plan. Och nackstöden bak, de är skitfula, hade kunnat göras mycket trevligare. Om du dessutom ska in på tredje sätesraden blir det dessutom ett himla justerande av ryggstöden på andra raden efter att någon krypt in längst bak.

På det stora hela känns innanmätet i Mercedes-Benz GLS välbyggt..

..linjerna i kupén är konservativa och är du Mercedes-ägare sen tidigare kommer du att känna igen dig. Somliga skribenter och YouTubers har påpekat hur relativt gammalmodig interiören är. Det är sant, det har inte hänt mycket på den fronten. Å andra sidan finns argumentet ”varför ändra på något som fungerar bra”. Jag uppskattar att Mercedes fortfarande har skillnader i interiören mellan sina modeller, även om det betyder att vissa modeller som säljs som nya idag har en äldre design.

Mercedes GLS: Körning på motorväg och landsväg

Pressbilar hämtas och lämnas i Stockholm så de första milen med GLS blev landsvägskörning. E18 västerut mot Västerås för ett första matstopp. Comfort-läget skänkte en följsam gång och de första 10 milen avverkades utan överraskningar. Det enda som du måste tänka på är storleken. Det är mycket kaross att dra runt. Samtidigt har du kraft i överflöd och när du lär dig balansera dessa två faktorer är Mercedes GLS rent av lättkörd, iallafall på motorvägen.

Efter Västerås bar det av söderut mot Kvicksund och Eskilstuna innan resan fortsatte mot Katrineholm. Klart lillasyster måste få åka med. Hon satt på tredje sätesraden och gav den ett fullgott betyg.

Jag är böjd att hålla med henne. Till skillnad från andra märken som stoltserar med en tredje sätesrad levererar Mercedes två riktiga sittplatser som fungerar även för vuxna.

Möjligen att benutrymmet inte är det bästa för långväxta men om du tänker att två barn ska sitta där bak fungerar det riktigt bra. Testbilen var utrustad med elektronisk fällning av andra sätesraden vilket gjorde insteget enkelt.

Sista milen hem på första dagen företogs på R50 västerut. Mellan Katrineholm och Vingåker är det långa svepande kurvor. Här kom farthållaren väl till pass, det är annars lätt att vilja gasa på lite extra här.

DISTRONIC PLUS, den adaptiva farthållaren, är ett måste-tillval, som gör att du inte behöver bromsa när du kommer ifatt de som kör långsammare. På motorväg fungerar det klockrent, på vanlig landsväg inte lika bra eftersom omkörningsmöjligheterna ofta är sämre. Du blinkar nämligen vänster för att köra om och farthållaren ökar farten automatiskt.

Långkörning med Mercedes GLS

Vi dristade oss till att göra ett riktigt familjebilstest av Mercedes GLS. Örebro-Tranås-Örebro kördes och den första anpassningen som fick göras var bilens setup. Sport på fjädringen, Komfort på styrningen och Economy på motorn. Frugan som satt på mittplatsen bak klagade nämligen på illamående redan efter några kilometer.

Jag som kör uppskattar en mjuk sättning i kombination med sportig motor, gungigt men lite spännande sådär, inte helt olikt att ratta en äldre jänkare. Fast på långresan skulle alla trivas och det blev som sagt en annan setup.

Trots detta blev yngsta tjejen åksjuk och en banan kom upp strax norr om Motala. Det kan ha varit ovana att åka långt sittandes baklänges eller så var Mercedes-Benz GLS alldeles för bekväm (parat med den kurviga riksvägen söder om Askersund).

En känsla som dök upp efter Motala var att det kändes som att flyga när Mercedes-Benz GLS gled fram där i den starka vinden från sidan. Riktningsskiftningarna var inte helt olika känslan av hur turbulens kan upplevas ombord på ett flygplan.

Komfortmässigt var det förutom den turbulenta gången en höjdare att köra långt med Mercedes GLS. Bilbarnstolarna gick in utan problem och bara avsaknaden av en riktig stol i mitten bak störde.

Bilbarnstol i Mercedes GLS
Bilbarnstol i Mercedes GLS

En detalj som Mercedes borde bygga bort är det metallbleck som sitter på sidan om höger stolsfäste fram. Eftersom det saknas öglor för remmarna ner mot golvet får ett bältesspänne träs mellan ryggstöd och sittdyna på passagerarstolen.

Mercedes GLS Köra i stadstrafik med parkering

GLS är inte så otymplig som man kanske kan tro. Storleksmässigt är den i par med många minibussar och dessa tar sig fram utan problem. Samma sak med GLS. Du sitter högt och kan planera din körning. Skulle du köra fel är det en klar fördel att sitta i en stor bil och när det är trångt är det bara att köra. Få utmanar dig i ett chicken race.

Parkering i stan fungerar okej så länge du har hög däckprofil. Det är en bred kärra som du lätt skrapar i fälgkanterna om du inte passar dig. Ett trick som du kan använda, om du ges tid, är att snabbt lägga i backen och därefter D-läget direkt. Då visas framåtvyn på skärmen i bilen: 360-graders-kameran gör även att parkering intill stolpar, staket och väggar går som på räls. Förlita dig dock inte till fullo på kameran. Det hände mer än en gång att jag placerade bilen utanför P-rutans linjer fast jag sett på skärmen att bilen stod rätt.

Mörkerkörning med Mercedes GLS

Testbilen var grundutrustad med Intelligent Light System vilket betyder att allt ljussken framåt skapas med hjälp av LED-teknik. Skenet liknar xenon men här handlar det alltså om LED-lampor. Systemet är väldigt känsligt, mycket mer än så än hos den Kia Sorento som testades i november 2015. Det ska inte mycket skymning till för att halvljuset ska slås på automatiskt.

Vid mörkerkörning fungerade halvljuset ypperligt. Det skärmade av mötande körbana och fortsatte att lysa bortåt till vänster. Även skenet som lyste upp bilens körfält lös med förträfflig skärpa. Att byta till en bil med halogenlampor och köra i mörker direkt efter att ha rattat GLS var som att dra ner en rullgardin framför ögonen. GLS hade dessutom funktionen där ljusskenet framåt flyttas utifrån hur du vrider ratten. Helljuset däremot var klent, en extraljusramp är ett rekommenderat tillbehör om du ska köra mycket i mörker.

Körning offroad

Lätt offroad-körning är inga som helst problem med Mercedes GLS. Testbilen var extrautrustad med Offroad-teknikpaketet men det enda som krävdes för att genom djupa vattenpölar och i skogskanten var en smärre höjning av karossen.

ON&OFFROAD-paketet betyder att du har 6 olika körprogram att välja på. Offroad och Offroad+ är såklart de givna valen när du ska köra på lerig grusväg eller på vattendränkta skogsvägar. GLS har faktiskt lågväxel, Low Range vilket tillsammans med skydd under motorn iallafall i teorin kan vara till stora nytta. Jag skriver så eftersom bilen kostar en miljon kronor, är fem meter lång och två meter bred. Få lär komma i närheten av extrem offroadkörning. Men skulle du komma på tanken köra på det viset ändå kan du vara glad åt en diffspär på centrumdiffen, en markfrigång om 26,2 cm och ett vadningsdjup på 60 cm.

Det är roligt att köra en stor lyxbil i lera. Om du rattar en Defender eller Land Cruiser är det ingen som höjer på ögonbrynen. När du istället kör en stor Mercedes-SUV är det helt enkelt lite coolare att köra i stan när bilen är lerig. GLS blev dock inte fullt så lerig som den GLE 400 Coupé som testades direkt efter GLS:

Mercedes-Benz GLS vs. Mercedes GLE Coupé

Mercedes-Benz har som du säkert känner till en utmanare till BMW X6 i form av GLE Coupé, bilen som testades direkt efter att GLS var återlämnad. Att byta från enorma GLS till den något mindre GLE Coupé var som att gå från skumgummi till skärbräda. Jag kopplade på Sport-läget och oj vad det smällde hårt i vägskarvarna. Sport-läget på GLS var mycket mer komfortabelt.

Den testade GLE Coupé var enklare i sitt utförande. Jag saknade direkt de avancerade stolsinställningarna och Bang&Olufsen-stereon som fanns i GLS. Där Mercedes-Benz GLS var en glidare av rang kom GLE Coupé att bli en riktig körmaskin. Första milen experimenterade jag flitigt med de olika sportlägena och hade riktigt skoj. Kul också att få testa en bil med bensinmotor!

Testet av Mercedes-Benz GLE Coupé

Sammanfattning Mercedes-Benz GLS

En drömbil för dig som älskar lyxiga SUV:ar. En suverän dragbil för dig som uppskattar 620 Nm i vridmoment. Inte en drömbil för dig som vill spara bränsle, den här drar lätt över en liter diesel per mil. Samtidigt får du väldigt hög komfort och ett brett användningsområde, om du har råd vill säga.

Personligen skulle jag inte betala nästan 1,1 miljoner kronor för en så pass gammal konstruktion. Bättre att vänta på nästa generation. Ett bättre, och roligare, köp är förmodligen en GL 63 AMG av äldre årsmodell. Perfekt busbil och skogsmulle. Vardagsresorna sköts med en mindre bil exempelvis Mercedes GLC 220d.

SUV-betyg | Mercedes-Benz GLS 350d

SUVTESTET 4P ger Mercedes GLS 9 poäng av 10 möjliga. Det är ett toppbetyg och det är inte så konstigt att bilen får så höga poäng. Samtidigt är det två ronder som ger maxpoäng medan två ronder ger SUV:en 8 av 10 poäng.

Praktisk? 10 av 10 poäng
Ja, det här är en grymt praktisk bil. Massor av utrymmen för resande och last. Bilen är lättkörd trots sin storlek eller kanske tack vare. Du sitter högt och ser bra åt alla håll. När du ska backa eller fickparkera finns det elektronik som hjälper dig. Bilen är mångsidig. Den kan tjäna som glidare eller för att dra tungt med, du kan tack vare offroad-paketet (extrautrustning) köra duktigt långt ut i terrängen med bibehållen komfort.

Prisvärd? 8 av 10 poäng
Testbilen kostade knappt 1,1 miljon kronor vilket är väldigt mycket pengar för en relativt gammal konstruktion. Nytt namn men det här är inte en S-klass bara för att ett S finns med. Jag saknade en uppgraderad instrumentering med digitala skärmar istället för de analoga mätarna som finns där nu. Det var få missar invändigt och utvändigt. Bilens känns grovhuggen och på samma gång varsamt förfinad utifrån gamla GL. Grundpriset går dock att försvara om du tittar på vad konkurrenterna kostar.

Passagerarvänlig? 10 av 10 poäng
Ja, det är ingen tvekan om saken att Mercedes GLS är en redigt skön bil att åka med. Visst hade materialet i sätesdynan i baksätet kunnat vara lite mer fluffigt fast samtidigt ska du få stöd för kroppen vid färd. Det blir full pott tack vare den goda komforten även på tredje sätesraden, något som andra tillverkare gärna erbjuder men som missar att leverera till fler än små barn.

Pendlarbil? 8 av 10 poäng
Mercedes GLS är en suverän pendlarbil om du sitter och kör tiotals mil varje dag. Du har kraft i överflöd och kan du leva med förbrukningen är det här en perfekt bil att köra varje dag. Kör du bara i stadstrafik passar förmodligen en mindre bil bättre, det är mycket plåt att dra runt på trånga stadsgator.

Plusfaktorer:

  • Storlek
  • Drivlina
  • Attityd
  • Andras blickar

Grundutrustning: Mercedes-Benz GLS

Parkeringspaket inkl. 360o-graders-kamerasystem, Audio 20 inkl. förberedelse för navigation, Spegelpaket, Stöldskyddspaket, Tirefit, WSS-automatisk barnstosidentifiering med viktsensor, Velourmattor, Kollisionsvarnare Plus, Adaptivt LED-strålkastarpaket inkl. ILS, Eluppvärmbara stolar, Remote Online.

Extrautrustning: Mercedes-Benz GLS

Cavansitblå metallic, Läderklädsel kristallgrå/svart, Innertak i svart tyg, Träpaneler i högblank brun valnöt, Luftförbättingspaket AIR BALANCE, Minnespaket, Lättmetallfälgar 48,3 cm (19″) i 5-dubbelekerdesign 8,5J x 19 ET62 med däck 275/55 R19, Instrumentpanel; nederdel samt dörrkanter vid fönster i konstläder ARTICO med dekorsömmar, Integrering av smartphone: Apple carplay, Motor- och kupévärmare, DISTRONIC PLUS-paket, Sidokrockkuddar bak, Dryckeshållare (tempererade), Universell telefonhållare inkl. antenn, Multikonturstolar, Taklucka i glas, Automatväxellåda 9G-TRONIC, Terrängkörningspaket ”on & off-road”, Komfortratt (eluppvärmbar), Antikrängsystem – ACTIVE CURVE SYSTEM, COMAND Online, Multifunktionssolskydd (inkl. belysta speglar, fäll- och utvikningsbara), Dragkrok (inkl. ESP-släpvagnsstabilisering, infällbar med elektrisk låsanordning), Komfort klimatanläggning THERMOTRONIC (3-zoners), Komfort klimatanläggning THERMOTRONIC i baksäte, Bang & Olufsen BeoSound AMG, Dvd-spelare, Laminerade säkerhetsrutor fram inkl. mörktonade rutor bakom B-stolpe, EASY-ENTRY-System (elektriskt: för instigning i tredje sätesraden hö/vä), Fotsteg i aluminiumoptik med gumminoppor med LED-belysning, Förberedelse för underhållningspaket i baksäte, Eluppvärmbart baksäte, Adaptiv vindrutespolning integrerad i torkarbladen – MAGIC VISION CONTROL- uppvärmbar, Panelbelysning i tre färger (inkl. belysta instegslister), Servostängning av dörrar (fram/bak), KEYLESS-GO.